„Седам гавранова“ у селекцији 30. суботичког фестивала

У оквиру такмичарског програма 30. Међународног фестивала позоришта за децу Суботица, који се ове године одржава од 17. до 22. септембра, међу 14 представа за дјецу из цијелог свијета, по избору селектора, др Зорана Ђерића, наћи ће се и представа „Седам гавранова“, Дјечијег позоришта Републике Српске.
„Седам гавранова“ је у програму Фестивала у уторак, 19. септембра.
У представи играју Александра Спасојевић, Слободан Перишић, Душко Мазалица, Александар Бланић, Ђорђе Јанковић, Саша Терзић, Драган Вучић и Никола Милаковић.
Публика суботичког фестивала ће гледати представе које у Србију долазе из Kине, Јужне Kореје, Португала, Румуније, Естоније, Чешке, БиХ-а, Словачке, Мађарске, Хрватске, Републике Српске и Црне Горе, као и представе домаћих позоришта из Зрењанина и Суботице.
У такмичарском програму учествоваће двије представе из Србије -“Прадевојчица”, Народног позоришта “Тоша Јовановић” из Зрењанина и представа „Иза брда, преко брега“, Дечјег позоришта Суботица.
Из земаља у окружењу стижу остварења: “Дедине приче” у продукцији позоришта Дечјег казалишта „Бранка Михаљевића“, Осијек, из Луткарског казалишта Мостар представа “Змај и принцезе”, из Никшићког позоришта “Бајка о електрицитету”. Луткарско позориште Харлекин из Мађарске извешће представу “Паприка Јанчи и Ђавољи језик”, а Позориште “Баја Маре” из Румуније представиће се остварењем “Петар и Вук”. Позориште “Под срећном звездом” из Чешке играће представу “Стара прича”, из Естоније долази Позориште “Летећа крава” са представом “Ноћна пјесма”, из Португала позориште “С.А. Марионетас – Театро е Бонекос” с представом “И тако даље”, а из словачког позоришта “Анима-Акт” стиже представа “Жена-фока”.
Ове године на суботичком репертоару биће и представе два азијска позоришта – Дечије позориште Института за благостање Kине извешће представу “Уметност рата”, док из Јужне Kореје стиже позориште Плаy Арее са представом “Прича о љубави једног дрвета”.
Жири главног такмичарског програма чине Јарослав Антоњук – пољски режисер, драматург и театролог, Јелена Ситар – луткар, педагог и публициста и Амела Вученовић – глумица и редитељка.