Snješkovo u bajkama braće Grim

Paralelno sa radom na novoj predstavi – „Sedam gavranova“, u režiji Jakuba Maksimova iz Češke, u Dječijem pozorištu Republike Srpske uveliko traju pripreme i za 11. Snješkovo.
Tako će se 15. decembra, iste večeri dogoditi dva velika događaja za malu publiku. Naime, u 18 časova zakazana je premijera bajke braće Grim, „Sedam gavranova“, a u 20 časova biće otvoreno 11. „Snješkovo“, koje se ove godine, s razlogom zove „Snješkovo u bajkama braće Grim“.
Na repertoaru Dječijeg pozorišta, uz „Sedam gavranova“ su i „Crvenkapa“, „Ivica i Marica“, „Vuk i sedam jarića“ i „Kralj žabac“, koje su još u 19. vijeku napisali braća Vilhelm i Jakob Grim, a čije bajke je Unesko 2005. godine uvrstio na popis svjetske nematerijalne kulturne baštine.
Međutim, uz predstave koje će se igrati tokom decembra, mališani će imati priliku i da se upoznaju sa životom Eskima, nevjerovatnim narodom koji je nastanjen na samom sjeveru, na arktičkim obalama Sjeverne Amerike i Grenlandu, a kojih na svijetu ima samo šezdesetak hiljada.
Ljeti stanuju u šatorima od krzna, a zimi u iglou, zimskoj kući, načinjenoj od ledenih i sniježnih ploča, u obliku dve ili više kupola spojenih tunelom. Uz zidove se grade klupe, na zidovima niše za odlaganje pokućstva, a na vrhu se ostavljaju otvori za ventilaciju
Eskimi uvijek fasciniraju, jer su dalek narod koji ima svoja pravila življenja, pa je o Eskimima uvijek interesantno saznavati neke nove stvari.
Zato će ovogodišnje „Snješkovo“ biti prilika da se mališani upoznaju sa ovim dalekim narodom, koji sebe nazivaju Inuit, što znači „ljudi“.
Kako žive dječaci i djevojčice Eskimi, od čega njihovi roditelji izrađuju igračke, kako prijateljuju sa haskijima, psima koji ih čuvaju i vuku njihove sanke.., dočaraće ovogodišnje Snješkovo, kroz autorski koncept scenografa Dječijeg pozorišta, Berine Šuščević.
U sniježnom gradu, pod krovom Dječijeg pozorišta, tako će od 15. do 30. decembra trajati zimska čarolija, u kojoj će, uz bajke braće Grim, stići i Sveti Nikola i Deda Mraz, a domaćin, Snješko Bijelić će, sa malim Eskimima dočekivati dječicu, darujući ih slatkišima.
Pokrovitelji ovogodišnjeg Snješkova su Predsjednica Republike Srpske, Vlada Republike Srpske i Republički sekretarijat za vjere.