„Три прасета“ окончало 68. сезону

Луткарском представом „Три прасета“ у недјељу 30. јуна 2024. године Дјечије позориште Републике Српске заокружило је 68. сезону националног театра за дјецу Српске.
68. сезону званично је отворила премијера „Црвенкапице“, у режији Људмиле Федорове, 30. септембра 2023, а потом су слиједиле још 3 премијере – „Бајка о малом Николи“, у режији Емилије Мрдаковић (8. децембар 2023), „9 живота маце Лукаса“, у режији Вање Јовановића (20. април 2024) и „Три прасета“, у режији Браниславе Стефановић (6. јуни 2024)
Иза ансамбла Дјечијег позоришта у 68. сезони је 184 извођења, а представе је гледало преко 30 000 посјетилаца.
И током 68. сезоне, Позориште је играло у општинама и градовима Српске – Добоју, Приједору, Мркоњић Граду, Билећи, Гацку, Градишци, Лакташима, Фочи, Новом Граду…
Једнако тако, Позориште је учествовало и на бројним међународним фестивалима – представа „Седам гавранова“, у режији Јакуба Максимова, побиједила је и освојила Гран при на 12. Луткарском бијеналу у Бугојну, уз који је добила и још двије награде: награду за најбољу драматургију и награду за најбољу креацију лутака.
Представа „Седам гавранова“ била је и у селекцији 30. Међународног фестивала позоришта за децу Суботица и освојила Гран при Жирија публике.
Представа „Био једном један лав“ у режији Николе Бундала учествовала је у на 3. ФЛУМ-у, Међународном луткарском фестивалу у Мостару гдје је освојила 3 награде: награду за најбољу музику, глумачку награду Николи Милаковићу и награду за најбољег глумца Ђорђу Јанковићу
„Лав“ је учествовао и на 29. Међународном луткарском фестивалу ЛУТ фест у Источном Сарајеву гдје је освојио награду Нови изазови луткарству.
Круна за „Лава“ догодила се на Звездаришту, 18. Дечјем позоришном фестивалу “Позориште Звездариште”, у Београду, гдје је у импресивној и завидној конкуренцији са једанаест представа из региона, бањалучка представа, проглашена најбољом и освојила Гран при!
Ова представа Дјечијег позоришта Републике Српске није оставила равнодушним ни селектора 19. Међународног фестивала позоришта за дјецу „Мале даме и мала господа“ у Анкари, Турска, па су глумци Дјечијег позоришта боравили у Анкари од 24. до 29. априла и на турском јетику одиграли 6 представа у организацији Генералне дирекцијe Турских државних позоришта. Специјалном плакетом Фестивала награђена је ова представа, коју и у 69. сезони чекају нова фестивалска извођења.
По броју извођења, Дјечије позориште играло је своје представе сваки други дан, што и 68. сезону сезону позиционира као успјешне дане и мјесеце преданог рада за најмлађе.
Нову, 69. сезону, отвориће луткарска представа „Принцезине поцијепане ципелице“, у режији Славча Маленова из Бугарске, чији рад почиње у октобру, паралелно са одвијањем 23. Међународног фестивала позоришта за дјецу, који ће од 13. до 19. октобра представити чак 15 држава и ансамбала свијета.