Узвишени јаблан умјетности

ЉИЉАНА ЛАБОВИЋ МАРИНКОВИЋ – Колико је 20 година? Одговор би, за примјер, посвједочиле двије фотографије – младице, једног тек засађеног јаблана, и његовог стабла, након 20 година.

Из перспективе времена, двије деценије за историју нису ни мали зарез, запета на њеним страницама, али су двије деценије за човјека његово изазовно и бременито искуство (ис)трајања(вања), са свим догађајима, доживљајима, радостима, жалостима, успјесима, неуспјесима, препрекама, страховима, падовима, поразима, побједама, које сваки дан доноси – живот.

У ова два значењска контекста, тачније између њих, смјестио се и бањалучки Међународни фестивал позоришта за ђецу, који ове године 20. пут подиже завјесе гостујућих театара под сводом Дјечијег позоришта Републике Српске.

Одлучност и намјеру да се у Бањалуци организује, већ насловом амбициозан фестивал, омогућиле су снага и квалитет умјетничког ансамбла ове куће. Глумци Дјечијег позоришта и репертоар којим већ 66 година на сцени Дјечијег позоришта оживљавају и трају представе врхунског умјетничког квалитета, са бриљантним глумачким постигнућима, тај су моћни темељ на којем је изграђен фестивал.

Ансамбл Дјечијег позоришта, доласком прве класе академски образованих глумаца, који су већ током студирања на бањалучкој Академији умјетности играли у представама Дјечијег позоришта, обезбиједио је врстан ауторитет и силовит замајац управи театра да у Бањалуку позива редитеље европског и свјетског реномеа, који би, по завршетку свог посла, исказивали вољу и жељу да поново режирају и надахнуто раде са таквим ансамблом. Из године у годину квалитет њихове игре и партнерска посвећеност у реализацији репертоарских наслова и задатака оснажили су крила Дјечијег позоришта да птица (која и јесте званични лого овог театра!) полети у свијет. На велике фестивале.

Из Србије, Пољске, Русије, Њемачке, Бугарске, Црне Горе, Словачке, Грчке, Турске, Велике Британије, Италије и Кине враћали су се наши глумци овјенчани наградама, похвалама и признањима, захваљујући којима умјетност Републике Српске снажно осваја етаблирани трон респектабилног европског театра.

Тиме и Бањалука, град из којег наши умјетници одлазе и побјеђују, отвара свој простор да постане тачка сусрета свјетских театара.

Добри гости непогрешиво су и добри домаћини.

Из свих ових разлога, већ организацијом Првог међународног фестивала позоришта за дјецу 2002. године, Дјечије позориште Републике Српске постаје велика адреса на коју је и изазовно и престижно – стићи.

Временом је чврста и јасна концепција овог, превасходно луткарског фестивала изњедрила сусрете са десетинама, па и стотинама представа, захваљујући којима су се у Бањалуци низала и нова редитељска, драматуршка, сценографска, ауторска имена, нови рукописи, инспиративне поетике, бисери театарских упризорења, који су повећавали – огледало. Огледало бањалучког ансамбла и бањалучке публике, који су у том огледалу, гледајући другачије и ново, сагледавали квалитет и свјетлост одраза властитог театра. Малишани, педагози, хиљаде и хиљаде малих и великих људи који су годинама долазили и долазе на представе Међународног фестивала позоришта за дјецу, тако постају и јесу не само гледаоци, него и судионици и свједоци важности овог догађаја.

Национални театар за дјецу је бедем културе Републике Српске. Снажан, када из свог бедема крене у освајање дјечијих срца у другим градовима и државама, још снажнији када међу своје бедеме, због своје дјеце, дочекује госте – европске и свјетске маестре лутке.

Овим ријечима и овим текстом нека остане записано да у Бањалуци већ 20 година расте јаблан умјетности, достојан поређења са Јабланом великог Петра Кочића. С поштовањем се радујмо нашем коријену и његовим узвишеним и смјерним крошњама.

Свим учесницима овог, као и свих претходних фестивала, зато огромно – ХВАЛА! С вама, драги наши пријатељи, нисмо ни запета ни зарез, него смо свијетла страница заједничких књига трајања. Историје. Умјетности. Тих импресивних књига над књигама.