Uzvišeni jablan umjetnosti

LJILJANA LABOVIĆ MARINKOVIĆ – Koliko je 20 godina? Odgovor bi, za primjer, posvjedočile dvije fotografije – mladice, jednog tek zasađenog jablana, i njegovog stabla, nakon 20 godina.

Iz perspektive vremena, dvije decenije za istoriju nisu ni mali zarez, zapeta na njenim stranicama, ali su dvije decenije za čovjeka njegovo izazovno i bremenito iskustvo (is)trajanja(vanja), sa svim događajima, doživljajima, radostima, žalostima, uspjesima, neuspjesima, preprekama, strahovima, padovima, porazima, pobjedama, koje svaki dan donosi – život.

U ova dva značenjska konteksta, tačnije između njih, smjestio se i banjalučki Međunarodni festival pozorišta za đecu, koji ove godine 20. put podiže zavjese gostujućih teatara pod svodom Dječijeg pozorišta Republike Srpske.

Odlučnost i namjeru da se u Banjaluci organizuje, već naslovom ambiciozan festival, omogućile su snaga i kvalitet umjetničkog ansambla ove kuće. Glumci Dječijeg pozorišta i repertoar kojim već 66 godina na sceni Dječijeg pozorišta oživljavaju i traju predstave vrhunskog umjetničkog kvaliteta, sa briljantnim glumačkim postignućima, taj su moćni temelj na kojem je izgrađen festival.

Ansambl Dječijeg pozorišta, dolaskom prve klase akademski obrazovanih glumaca, koji su već tokom studiranja na banjalučkoj Akademiji umjetnosti igrali u predstavama Dječijeg pozorišta, obezbijedio je vrstan autoritet i silovit zamajac upravi teatra da u Banjaluku poziva reditelje evropskog i svjetskog renomea, koji bi, po završetku svog posla, iskazivali volju i želju da ponovo režiraju i nadahnuto rade sa takvim ansamblom. Iz godine u godinu kvalitet njihove igre i partnerska posvećenost u realizaciji repertoarskih naslova i zadataka osnažili su krila Dječijeg pozorišta da ptica (koja i jeste zvanični logo ovog teatra!) poleti u svijet. Na velike festivale.

Iz Srbije, Poljske, Rusije, Njemačke, Bugarske, Crne Gore, Slovačke, Grčke, Turske, Velike Britanije, Italije i Kine vraćali su se naši glumci ovjenčani nagradama, pohvalama i priznanjima, zahvaljujući kojima umjetnost Republike Srpske snažno osvaja etablirani tron respektabilnog evropskog teatra.

Time i Banjaluka, grad iz kojeg naši umjetnici odlaze i pobjeđuju, otvara svoj prostor da postane tačka susreta svjetskih teatara.

Dobri gosti nepogrešivo su i dobri domaćini.

Iz svih ovih razloga, već organizacijom Prvog međunarodnog festivala pozorišta za djecu 2002. godine, Dječije pozorište Republike Srpske postaje velika adresa na koju je i izazovno i prestižno – stići.

Vremenom je čvrsta i jasna koncepcija ovog, prevashodno lutkarskog festivala iznjedrila susrete sa desetinama, pa i stotinama predstava, zahvaljujući kojima su se u Banjaluci nizala i nova rediteljska, dramaturška, scenografska, autorska imena, novi rukopisi, inspirativne poetike, biseri teatarskih uprizorenja, koji su povećavali – ogledalo. Ogledalo banjalučkog ansambla i banjalučke publike, koji su u tom ogledalu, gledajući drugačije i novo, sagledavali kvalitet i svjetlost odraza vlastitog teatra. Mališani, pedagozi, hiljade i hiljade malih i velikih ljudi koji su godinama dolazili i dolaze na predstave Međunarodnog festivala pozorišta za djecu, tako postaju i jesu ne samo gledaoci, nego i sudionici i svjedoci važnosti ovog događaja.

Nacionalni teatar za djecu je bedem kulture Republike Srpske. Snažan, kada iz svog bedema krene u osvajanje dječijih srca u drugim gradovima i državama, još snažniji kada među svoje bedeme, zbog svoje djece, dočekuje goste – evropske i svjetske maestre lutke.

Ovim riječima i ovim tekstom neka ostane zapisano da u Banjaluci već 20 godina raste jablan umjetnosti, dostojan poređenja sa Jablanom velikog Petra Kočića. S poštovanjem se radujmo našem korijenu i njegovim uzvišenim i smjernim krošnjama.

Svim učesnicima ovog, kao i svih prethodnih festivala, zato ogromno – HVALA! S vama, dragi naši prijatelji, nismo ni zapeta ni zarez, nego smo svijetla stranica zajedničkih knjiga trajanja. Istorije. Umjetnosti. Tih impresivnih knjiga nad knjigama.