Konzulat Turske pomaže umjetnicima Srpske

Ansambl Dječijeg pozorišta Republike Srpske započeo je pripreme kako bi predstava „Bio jednom jedan lav“, u režiji Nikole Bundala, naišla na što bolji prijem u zvaničnoj selekciji takmičarskog programa 19. Međunarodnog festivala pozorišta za djecu koji se održava u Ankari, Turska.
Podsjećamo, Festival „Male dame i mala gospoda“, koji organizuje Generalna direkcija Turskih državnih pozorišta, počinje 24. i traje do 29. aprila, a pred nacionalnim teatrom Republike Srpske je čak 6 izvođenja. Naime, koncepcija Festivala je da što više mališana vidi predstave teatara učesnica, što ovo gostovanje čini još izazovnijim.
A da bi „male dame i mala gospoda“ u Ankari što bolje razumjela stihove Duška Radovića, prema čijoj pjesmi je i nastala predstava „Bio jednom jedan lav“, Dječijem pozorištu je pomogao Konzulat Republike Turske u Banja Luci. U konzulatu su, naime, preveli ovu pjesmu na turski, kako bi naši umjetnici upravo na tom jeziku i igrali predstavu.
Da bi savladali jezičku barijeru, umjetničkom ansamblu predstave „Bio jednom jedan lav“ pomogao je službenik konzulata Republike Turske, gospodin Ildeniz Jelek.
Uz njegovu dobronamjernu pomoć i sugestije, glumci Đorđe Janković, Nikola Milaković, Zorana Šuman i Svjetlana Andrić iščitavali su tekst na turskom, kako bi jednako kao i prošle godine u Poljskoj, gdje su igrali na poljskom jeziku, šest puta igrali „Lava“ i na turskom, u Ankari.
Ova divna i prijateljska gesta gospodina Jeleka i čitavog tima Konzulata, u najljepšem potvrđuje koliko Republika Turska drži do elitne umjetnosti, što jeste teatar, a Dječije pozorište i na ovaj način iskazuje poštovanje prema svojim kolegama u Ankari, ali i radost koju žele da podijele i sa mališanima u Turskoj.