„Koralina“ u nedjelju otvara 22. međunarodni festival pozorišta za djecu u Banjaluci

GLAS SRPSKE – Predstava „Koralina“ Pozorišta mladih iz Novog Sada otvoriće 22. Međunarodni festival pozorišta za djecu, koji će u nedjelju naveče biti otvoren u Dječijem pozorištu Republike Srpske u Banjaluci.

Ovaj komad, inspirisan djelom slavnog britanskog pisca Nila Gejmena, biće izveden sa početkom u 18 časova, a najmlađi ljubitelji teatra moći će da uživaju u čarobnom svijetu pozorišta do 14. oktobra.

Na manifestaciji koju organizuje Dječije pozorište RS učestvovaće pozorišta iz devet država i to iz Srbije, Hrvatske, Slovenije, Turske, Španije, Slovačke, Bugarske i BiH, a u takmičarskom programu učestvovaće 14 predstava.

Direktorica Dječijeg pozorišta Republike Srpske Ljiljana Labović Marinković je istakla da će se pod krovom ovog teatra iduće sedmice, od 10 do 20 časova, dešavati različiti programi, predstave, izložbe, promocije knjiga i lutkarske radionice pod geslom „umjetnici pod našim krovom“.

– Čast nam je što 22. Festival pozorišta za djecu organizujemo pod evropskom oznakom kvaliteta i maksimalno smo se potrudili pod vođstvom selektora Duška Mazalice da kvalitetom programa opravdamo taj novostečeni status. Tokom festivala naša mala publika i stručni žiri imaće priliku da pogledaju 14 predstava iz devet zemalja i svih žanrova dječijeg teatra – rekla je Labović Marinković.

Direktorica DPRS dodala je da je ovaj festival reflektor svih nas i Republike Srpske pred svijetom i da je upravo zbog toga organizovan pod geslom „Umjetnici pod našim krovom“.

– Ovim festivalom najavljujemo 68. sezonu našeg teatra koji godinama donosi svojoj kući i Republici Srpskoj nagrade, zbog čega smo se potrudili da našim gostima pokažemo da smo i dobri domaćini i sa radošću dočekujemo naše goste. Vođeni idejom da pozorišna umjetnost ne zna za podjele i granice, izabrali smo geslo „umjetnici pod našim krovom“, jer svi ljudi koji će igrati pod našim krovom, naši su umjetnici koji nastupaju pred svojom publikom. Potpuno je svejedno da li su iz Bugarske, Španije, Slovačke ili Novog Sada, Zadra i Sarajeva, pod našim krovom ima mjesta za sve ljude dobre volje koji nose ljubav prema umjetnosti u svom srcu – kazala je Labović Marinković.

Selektor festivala i umjetnički direktor Dječijeg pozorišta RS Duško Mazalica naglasio je da je bilo mnogo predstava u širem izboru, ali da je programska selekcija na kraju ponudila vrhunski izbor ispunjavajući sve kriterijume dječijeg teatra.

– Međunarodni festival pozorišta za djecu ušao je u treću deceniju, uz jak ugled širom regiona i svijeta, što je značajan uspjeh za sve nas i potvrda našeg dobrog rada, ali istovremeno, to nam nameće veću odgovornost u izboru programa i umjetničkom kvalitetu predstava. Kako zbog brojnih gostiju festivala, tako i zbog publike prema kojoj osjećamo posebno odgovornost u estetskom, ali i pedagoškom smislu – istakao je Mazalica.

U subotu, 14. oktobra, posljednjeg festivalskog dana, od 12 časova biće saopštene odluke žirija koji čine profesorica Marijana Prpa Fink iz Novog Sada, dramaturg Goran Bulajić iz Crne Gore i glumica DPRS Zorana Šuman.

Predstava „Crvenkapica“ Dječijeg pozorišta RS 14. oktobra u 18 časova zatvoriće 21. Međunarodni festival pozorišta za djecu.

IZLOŽBA
Kao svojevrsna najava festivala danas je otvorena izložba „Ars Combinatoria“ Berine Šuščević, scenografa DPRS i akademske slikarke. Umjetnica iza koje je skoro 20 godina rada u DPRS rekla je da ova izložba jedna vrste poetskog spoja njenog rada u teatru sa slikarskim motivima.

– Izložba se sastoji od oko 60 slika raznih formata i tehnika, inspirisana je pozorištem i nadograđena je na osnovu slikarstva kao mog poziva. Sve što sam učila tokom rada u pozorištu nadovezala sam na ove slike, koje su rađene dugi niz godina kroz poetski spoj pozorišnog i likovnog izraza – rekla je Šuščevićeva.