У недјељу почиње 23. Међународни фестивал позоришта за дјецу ДПРС

БАЊАЛУКА – Дјечије позориште Републике Српске организује 23. Међународни фестивал позоришта за дјецу који ће се одржати у периоду од 13. октобра до 19. октобра.

Ове године бањалучка публика имаће прилику да погледа позоришта из десет земаља, уз припремљен и богат пратећи програм као сваке године. Директорица ДПРС Љиљана Лабовић-Маринковић истиче да ће на овогодишњем фестивалу гостовати 11 представа из десет земаља, који ће представити на најбољи могући начин оно што играју у својим позориштима.

– „Ако желите да дјеца буду паметна, читајте им бајке. Ако желите да буду још паметнија, читајте им још бајки“. Ово је казао Алберт Ајнштајн и на крилима ових мудрих реченица Дјечије позориште Републике Српске већ 69 година ради свој посао. Посао! Како та ријеч не приличи ономе што деценијама чине бањалучки глумци, редитељи, сценографи, композитори. Баш тако – чине за дјецу. И родитеље дакако. Ми желимо да наша дјеца буду још паметнија. Ове бањалучке јесени за нашу паметну дјецу играће ансамбли из десет држава: Русија, Мексико, Србија, Мађарска, Италија, Словенија, Сјеверна Македонија, Шпанија, Хрватска и Румунија. Ко не би био поносан на ове госте. Стручни жири фестивала смјерно ће одлучивати о наградама, једнако као што је селектор одабрао наслове који ће ове године потврдити снагу нашег фестивала – рекла Лабовић-Маринковић.

Селектор фестивала и глумац Душко Мазалица истакао је да ће ове године ДПРС по први пут угостити луткарске представе из дијелова свијета који до сада нису имали прилику за играју на сцени ДПРС.

– На 23. Међународном фестивалу позоришта за дјецу спајају се приче из цијелог свијета. Те приче и лутке, попут комете, долазе до срца дјеце којим се разиграва и развија машта и буди потреба за игром. Зато наша публика воли фестивал и радује се сваке године новим представама. Ове године, по први пут, долазе луткарске представе из неких дијелова свијета у Бањалуку и у Републику Српску. Те лутке и њихове приче нашле су пут и допутовале до наше земље и учиниле да постанемо центар свијета када је у питању луткарство и позориште за дјецу – рекао је Мазалица.

Жири фестивала биће у саставу др Јарослав Килијан (редитељ), Благовеста Василева (сценограф) и глумац ДПРС Саша Терзић, који каже да му је огромна част и задовољство што је дио овог значајног фестивала.

– Срећан сам што већ 23 године имамо један овакав значајан фестивал и много ми је драго што ћу бити дио жирија у којем се налазе еминентни стручњаци попут Килијана и Благовесте и вјерујем да ћемо радити складно, лијепо и да ћемо наградити најбоље – рекао Терзић.

Покровитељ фестивала је Кабинет предсједника Републике Српске Милорад Додика и министарства културе Републике Српске и Србије.

ГЛАС СРПСКЕ