U nedjelju počinje 23. Međunarodni festival pozorišta za djecu DPRS

BANJALUKA – Dječije pozorište Republike Srpske organizuje 23. Međunarodni festival pozorišta za djecu koji će se održati u periodu od 13. oktobra do 19. oktobra.

Ove godine banjalučka publika imaće priliku da pogleda pozorišta iz deset zemalja, uz pripremljen i bogat prateći program kao svake godine. Direktorica DPRS Ljiljana Labović-Marinković ističe da će na ovogodišnjem festivalu gostovati 11 predstava iz deset zemalja, koji će predstaviti na najbolji mogući način ono što igraju u svojim pozorištima.

– „Ako želite da djeca budu pametna, čitajte im bajke. Ako želite da budu još pametnija, čitajte im još bajki“. Ovo je kazao Albert Ajnštajn i na krilima ovih mudrih rečenica Dječije pozorište Republike Srpske već 69 godina radi svoj posao. Posao! Kako ta riječ ne priliči onome što decenijama čine banjalučki glumci, reditelji, scenografi, kompozitori. Baš tako – čine za djecu. I roditelje dakako. Mi želimo da naša djeca budu još pametnija. Ove banjalučke jeseni za našu pametnu djecu igraće ansambli iz deset država: Rusija, Meksiko, Srbija, Mađarska, Italija, Slovenija, Sjeverna Makedonija, Španija, Hrvatska i Rumunija. Ko ne bi bio ponosan na ove goste. Stručni žiri festivala smjerno će odlučivati o nagradama, jednako kao što je selektor odabrao naslove koji će ove godine potvrditi snagu našeg festivala – rekla Labović-Marinković.

Selektor festivala i glumac Duško Mazalica istakao je da će ove godine DPRS po prvi put ugostiti lutkarske predstave iz dijelova svijeta koji do sada nisu imali priliku za igraju na sceni DPRS.

– Na 23. Međunarodnom festivalu pozorišta za djecu spajaju se priče iz cijelog svijeta. Te priče i lutke, poput komete, dolaze do srca djece kojim se razigrava i razvija mašta i budi potreba za igrom. Zato naša publika voli festival i raduje se svake godine novim predstavama. Ove godine, po prvi put, dolaze lutkarske predstave iz nekih dijelova svijeta u Banjaluku i u Republiku Srpsku. Te lutke i njihove priče našle su put i doputovale do naše zemlje i učinile da postanemo centar svijeta kada je u pitanju lutkarstvo i pozorište za djecu – rekao je Mazalica.

Žiri festivala biće u sastavu dr Jaroslav Kilijan (reditelj), Blagovesta Vasileva (scenograf) i glumac DPRS Saša Terzić, koji kaže da mu je ogromna čast i zadovoljstvo što je dio ovog značajnog festivala.

– Srećan sam što već 23 godine imamo jedan ovakav značajan festival i mnogo mi je drago što ću biti dio žirija u kojem se nalaze eminentni stručnjaci poput Kilijana i Blagoveste i vjerujem da ćemo raditi skladno, lijepo i da ćemo nagraditi najbolje – rekao Terzić.

Pokrovitelj festivala je Kabinet predsjednika Republike Srpske Milorad Dodika i ministarstva kulture Republike Srpske i Srbije.

GLAS SRPSKE