Duško Mazalica

Duško Mazalica
Najbolje što može neko da ima na poslu je da radi ono što voli i da je okružen ljudima koji su u istoj situaciji. Još ako je u tom poslu igra glavno sredstvo i to sve radimo za djecu onda ne postoje granice u ličnim mogućnostima i kolektivnim ostvarenjima. Putevi na razne međunarodne festivale su počeli da budu sastavni dio života i posla a misija mnogo veća od onoga što možemo spoznati i osjetiti. Predstave i uloge postaju bića koja utiču, ne samo na duhovni život publike, nego i na naše živote. Snovi se pretvaraju u realnost, a realnost u kojoj živimo postaje bogatija za nove duhovne vrijednosti.

Biografija

Zovem se Duško Mazalica, rođen sam 12.03.1977. godine u Banja Luci.

Već dvadeset godina se bavim glumom i stalni sam član Dječijeg pozorišta RS.

Završio sam glumu na Akademiji umjetnosti u Banja Luci 2002. godine.

Igrao sam u preko 50 predstava u Dječijem Pozorištu RS. Za neke sam bio i nagrađivan nagradama na internacionalnim festivalima. Od kojih mogu da izdvojim „Tužnog princa“ i ulogu sjenke, „Majstor i Margarita“ i ulogu Majstora, te Gulivera, Don Kihota, Odiseja u istoimenim predstavama sa kojima sam učestvovao na oko 20 festivala u Evropi i šire.

Igrao sam i neke uloge u Narodnom Pozorištu RS u predstavama „Sveti Georgije ubiva aždahu“ D. Kovačevića, „Omer Paša Latas“ I. Andrića, „Na dnu“ M. Gorkog.

Učestvovao sam u igranim filmovima „Sveti Georgije ubiva aždahu“, „Turneja“, „Neprijatelj“, Zduhač, znači avantura“, i u televizijskim projektima „Kvizolog“ i „Malac znalac.

Glumio u serijama „Žene, ljudi i ostali“, „Zamalo život“, „Nemanjići – rađanje kraljevine“

Radio sam 2009. godine i promotivno-igrani film „Život je lijep“ za Konjički klub Čokorska polja kao kreativni producent i glumac.

Učestvovao u projektu Zeleni ekonomski razvoj koji sprovodi UNDP kao zaštitno lice projekta profesor Atom.
2014 godine sam završio na FDU u Beogradu master na kreativnoj FTV produkciji. Završni rad mi je bio kratki igrani film „Ah, što ćemo ljubav kriti“ čija premijera je bila krajem 2015. godine u Banjaluci.

2016 Radio sam kao kreativni producent i glumac dječiju emisiju edukativno -dramskog karaktera Šareni svijet koja se emituje na ELTA1HD televiziji.

Od 2016 godine vodim časove glume za djecu uzrasta od 4 do 12 godina u školi Dea Nika.

Priznanja i nagrade

  1. Nagrada za najbolju mušku ulogu u predstavi Tužni princ, Predraga Bjeloševića za ulogu sjenke tužnog princa na međunarodnom festivalu za djecu Kotor 1998. godine
  2. Nagradu za najbolju mušku ulogu na festivalu „Kočićeva srpska scena“ Prijedor u predstavi  Ljubavnik, Harolda Pintera za ulogu Ričarda.
  3. Nagrada za najbolju mušku ulogu na festivalu u Subotici za lik Pekića u predstavi Pekićeva traka: dnevnik duše
  4. Nagrada za najbolju mušku ulogu (zajedno sa Slobodanom Perišićem) na festivalu u Bugojnu u predstavi Tužni princ, Predraga Bjeloševića za ulogu sjenke tužnog princa.
  5. Mostarska liska za ulogu grofa u predstavi Grbavac, UDUS
  6. Nagrada za najbolju mušku ulogu na festivalu u Bugojnu u predstavi Odisej – san o povratku za ulogu Odiseja.
  7. Nagrada za najbolju mušku ulogu na festivalu „Zvezdarište“ u predstavi Odisej – san o povratku za ulogu Odiseja.
  8. Nagrada glumca večeri na Viminacijum festu u Požarevcu za ulogu Odiseja u istoimenoj predstavi.

Galerija