Saša Terzić

Saša Terzić

Biografija

Saša Terzić je rođen u Sarajevu 10. januara, 1965. godine.

Svoju umjetničku biografiju podijelio je u tri djela: amatersku, poluprofesionalnu i profesionalnu.

U umjetnosti se prvi put pojavljuje sa dvadesetak godina, kao pisac radio igre za djecu „Mjesečev jahač“, snimljenoj u produkciji radio Sarajeva u režiji Dijane Golubović.

Glumačke početke ostvario je u KUD-u ,,Ivo Lola Ribar“ iz Sarajeva, u Teatru Lola, gdje je i

Iz tog vremena izdvajaju se dva glumačka ostvarenja: Braća Čapek „Iz života insekata.“ (lik Skitnica) u režiji Dimitrija Stanišića, i predstava „Autobus“ Stanislava Stratijeva (lik Muž) u režiji Violete Džoleve Zupčević. ( Predstava je proglašena pobjedničkom na Festivalu amaterskih pozorišta BiH u Bugojnu 91.godine.)

U ratu, na Ilidži ’94. god formirao je pozorište „Oko“ pri Sokolskom društvu Serdar Janko Vukotić. Režira i glumi u Nušićevoj jednočinki „Dva lopova“ i postaje član Sarajevske srpske scene. Jedan je od osnivača Dječijeg pozorišta formiranog na Ilidži ’94. godine u kome su se, prije egzodusa, desile dvije premijere:

Aleksandra Davidecku,predstava „Igra“ (lik Mačak Šicko), ’94. godine u režiji Miroslava Markovića Baneta i monopredstava „Sve(t) sa sobom nosim“ čiji je kompletan autor, i sa kojom se premijerno pojavljuje ’95. godine u Hadžićima na prvom Festivalu monodrama Srpske.

Tada i postaje producent-organizator u Srna festu, Republičkoj ustanovi za kulturu.

Poslije Dejtonskog sporazuma dolazi u Banjaluku u Krajiško dječije pozorište koje vremenom mijenja naziv u Dječije pozorište Republike Srpske i od tada ostaje stalni čalan ansambla, svjestan da njegovo umjetničko biće baš tu i pripada.

Uz podršku Ministarstva za nauku i kulturu u Vladi RS i DPRS-a, odlazi u Novi Sad u tek osnovani Lutkarski studio „Anima“, prvi takve vrste na prostorima bivše Jugoslavije, gdje stiče zvanje lutkarski reditelj. Kao diplomsko djelo režirao je u matičnoj kući ’99. godine predstavu „Kralj Midas“ po tekstu Branka Brđanina Bajovića.

U Dječijem pozorištu Republike srpske od ’96. godine do danas brojne su muglumačke uloge, a njemu najvažnije i najdražesu:

 • Ljubivoje Ršumović, „Uspavana ljepotica“ (dramski lik – Vitez tame gavran Gavrilo), u režiji Luke Kecmana.
 • Fridrih Karl Vaecuter, „Škola za klovnove“ (dramski lik – Profesor klovnova), u režiji Predraga Panića.
 • Ranko Pavlović „Princ od bijelog luka“, (animacija – Vampir Zuban) u režiji Luke Kecmana. / Mihail Bulgakov „Majstor i Margarita“ (dramski lik – Voland) u režiji Slavča Malenova
 • Ličezar Stefanov, “Bila tri praseta“ (dramski lik – Vlasnik poslastičarnice gospodin Jovan, a poslije animacija maske Vuka), u režiji Jaroslava Antonjuka.
 • Karel Čapek „Aždaja iz Vojteške ulice“ (dramsko – animatorski – više likova) u režiji Slavča Malenova.
 • Hans Kristijan Andersen „Postojani olovni vojnik“, (animacija – više likova) u režiji Alekseja Ljeljavskog.
 • Predrag Bjelošević „Vuk i sedam jarića u muzeju bajki“ (dramski lik – Vlasnik pozorišta, animacija – lutka vuka) u režiji Biserke Kolevske i Predraga Bjeloševića.
 • Mark Tven „Tom Sojer“ (dramski lik – skitnica Maf) u režiji Juga Radivojevića.
 • Karlo Kolodi „ Pinokio“ (dramski lik – Vatrogutač i animacija – lutka Fitiljka) u režiji Slavča Malenova.
 • „Odisej – san o povratku“ ( animacija Kiklopa) u režiji Biserke Kolevske.
 • Branko Ćopić „Orlovi rano lete“ (dramski lik – Poljar Lijan) u režiji Juga Radivojevića…

Snimio je i 24. epizode serijala za djecu na RTRS-u „Blagoje u svijetu igračaka“.

Formirao je „Lutkajuće pozorište“ koje djeluje pri Udruženju dramskih umjetnika Republike Srpske sa željom da bude lutkarsko i putujuće. U njemu su se desile, za sada, dvije premijer:  Jirži Štreda „Vrijeme za Bajku“ (dramski lik Čika Bajke i animacija više lutaka i maski) u režiji Miroslava Markovića Baneta i njegova autorska predstava „Mama, Tata i Ja!“

Živi uprirođeno, u banji Slatini između Laktaša i Banjaluke.

Priznanja i nagrade

Glavna muška nagrada na festivalu Kočićeva srpska scena u Prijedoru za lik Voland u predstavi Mihaila Bulgakova „Majstor i Margarita“ u režiji Slavča Malenova.

Sporedna muška nagrada na istom festivalu za lik Vlasnika pozorišta u predstavi Karla Gocija „Kralj Jelen“ a u režiji Todora Ristića.

Dobitnik je i nekoliko kolektivnih animatorskih i glumačkih nagrada.

Galerija