Cirkuska predstava „Oldness“

oldness

Cirkuska predstava „Oldness“
Dječije pozorište RS, petak 07. novembar u 20 časova

Francuski institut u BiH u saradnji sa Francuskim institutom iz Srbije i sa Dječijim pozorištem Republike Srpske organizuje izvođenje cirkuske predstave „Oldness“ u petak 07. novembra sa početkom u 20 časova u Dječijem pozorištu Republike Srpske.

Predstava je rezultat proslogodišnjeg projekta Cirkobalkana koji je okupio umjetnike iz tri cirkuske trupe Cirk’Oblikue iz Francuske, Cirkorama iz Hrvatske i Cirkosfera iz Srbije. Ideja samog projekta Cirkobalkana je da se cirkuska umjetnost približi široj publici, prije svega kroz radionice cirkuskih vještina, ali i da se cirkuski umjetnici iz regiona okupe i zajedno rade.

Šest umjetnika iz tri pomenute trupe prikazuje nam priču o starici koja ostaje sama u svom svijetu – svijetu sjećanja, ludila, halucinacija i ponekog nepoželjno-poželjnog gosta – i proživljava srećne trenutke i velike tragedije svoje mladosti. Kroz kombinaciju klovnovskih improvizacija sa cirkuskim tehnikama poput akrobacija u vazduhu i manipulacije objektima prikazuje se tragikomičnost staričine situacije pred kraj njenog života.

Dublje u njen svijet uvlače nas elementi cirkuskih tehnika i rekviziti koji se primarno koriste u predstavi. To su stvari iz svakodnevnog života, stvari koje uzimamo zdravo za gotovo, a jednog dana će u nama, možda, probuditi sjećanja od kojih bježimo ili nas podstaknuti da ponovo preživimo najemotivnije trenutke naših života.

Predstava „Oldness“ je ove godine premijerno izvedena u okviru pratećeg programa BITEF Festivala – BITEF Polofonija – u Beogradu, a nakon Beograda biće izvođena po čitavom regionu. Cijena ulaznice za ovaj događaj, rijedak u našem gradu, je 6 KM. Budući da trupa dolazi u Banju Luku u srijedu, imaće na raspolaganju tri dana za upoznavanje i razmjenu ikustava sa svima koje požele da se sretnu s njima.