DJEČIJE POZORIŠTE RS PREDSTAVILO PREGLED SVOG RADA U 2021. GODINI

FRONTAL  –   I pored svih okolnosti koje je nametnula pandemija virusa korona poslovanje Dječijeg pozorišta Republike u ravni je sa godinama u kojima nije bilo kovid mjera ograničavanja i zabrane djelovanja.

Sumirajući postignute rezultate, bez imalo skromnosti, ali i bez ikakvog pretjerivanja, sa velikim zadovoljstvom, predočavamo sve što smo, dosljedno i na visokom profesionalnom nivou ostvarili u 2021. godini.

Dječije pozorište je u potpunosti ispunilo repertoarski plan 2021, i uspješno realizovalo 4 premijere.

PREMIJERE

Prva premijera bila je 25. februara – „Djevojčica i drvo“, Selme Parisi u scenskoj adaptaciji i režiji Zijaha Sokolovića.

U predstavi igraju Đurđa Babić, Đorđe Janković, Snežana Milidrag, Dragana Ilić, Saša Terzić, Dragan Vučić i Dragan Banjac.

Druga premijera bila je 3. jula – „Vuk sa mirisom bobica“, u režiji Tamare Kučinović.

U predstavi igraju: Zorana Šuman, Dragan Vučić, Đorđe Janković, Božana Bijelić, Dragana Ilić, Duško Mazalica, Slobodan Perišić i Đurđa Babić.

Treća premijera bila je 10. oktobra – „Jablan“, Petra Kočića u režiji Duška Mazalice. U predstavi igraju Rade Kostić, Božana Bijelić, Zorana Šuman, Đorđe Janković, Đurđa Babić, Dragana Ilić, Aleksandar Blanić, Snežana Milidrag, Željko Milićević, Saša Terzić, Duško Mazalica i Dragoslav Medojević.

Četvrta premijera bila je 15. decembra – „Sedam gavranova“ u režiji češkog reditelja Jakuba Maksimova. U predstavi igraju Aleksandra Spasojević, Slobodan Perišić, Duško Mazalica, Aleksandar Blanić, Đorđe Janković, Saša Terzić, Dragan Vučić i Rade Kostić.

STATUS PRVAKA

Najvažniji datum u 2021. godini za Dječije pozorište Republike Srpske svakako je 26. oktobar kada su glumci Duško Mazalica i Božana Bijelić stekli prestižno zvanje – prvaka!

Ministar prosvjete i kulture Natalija Trivić tom prilikom je istakla da je ovo veliki dan u kulturi Republike Srpske, kada se odaje priznanje zalužnim kulturnim djelatnicima. „Nesporno je da su ovo dvoje glumaca koji predano rade više od 20 godina osvojili veliki broj priznanja radeći u nacionalnom teatru, predstavljajući Republiku Srpsku u regionu i svijetu. Od posebnog značaja je imati glumačke ansamble koji mogu da iznesu predstave na festivalima i takmičenjima, a mnogobrojne nagrade i priznanja dokazuju da oni Republiku Srpsku predstavljaju na najbolji mogući način“, su riječi kojima je Ministrica zvanično promovisala prve glumce prvake u istoriji Dječijeg pozorišta.

Naša prvakinja, Božana Bijelić u februaru je premijerno izvela svoju monodramu pod nazivom „Blagorodna“ u saradnji sa Sašom Ilićem, koji potpisuje režiju i tekst. Ovom predstavom Božana Bijelić je stekla i master postdiplomski status.

Naš prvak, Duško Mazalica u oktobru je potpisao i prvu režiju u matičnoj kući – „Jablan“, Petra Kočića, pa je ova godina, uz redovan repertoar i angažman ovih dvoje umjetnika, predstavila i dokazala da je status prvaka stigao u prave ruke.

FESTIVALI I NAGRADE

Zbog složene epidemiološke situacije, Dječije pozorište Republike Srpske u 2021. godini nije mnogo putovalo, a i brojni festivali, na kojima smo učestvovali prethodnih godina su ili otkazivani, ili pak prolongirani za 2023.

Ipak, i ove godine smo osvojili tri važne nagrade.

Naime, predstava „Sirano de Beržerak“, Igora Bojovića, u režiji Juga Radivojevića donijela je prvu nagradu Dječijem pozorištu Republike Srpske u 2021. godini. Riječ je o nagradi „Slobodanka Caca Aleksić“ za najbolju režiju predstave za djecu u 2019/20. godini, a koju je ustanovilo Pozorištance „Puž“ iz Beograda. Žiri je u selekciji za najbolju režiju donio odluku da se nagrada „Slobodanka Caca Aleksić“ dodijeli reditelju Jugu Radivojeviću.

U septembru na prvom Međunarodnom Festivalu lutkarske umjetnosti u Mostaru nagradu za najbolju ulogu, žiri je dodijelio Zorani Šuman za ulogu Vučice u predstavi „Vuk sa mirisom bobica„, a kompozitor Marko Lucijan Hrašćanec dobio je nagradu za muziku u ovoj predstavi.

„Vuk sa mirisom bobica“ bila je predstava sa kojom je Dječije pozorište Republike Srpske svečano zatvorilo 52. Lutkarske susrete Srbije, koje organizuje srpski ogranak svjetskog lutkarskog Udruženja UNIMA, a za šta je dobilo i visoko priznanje.

Predstava „Peća i vuk“ učestvovala je u zvaničnoj konkurenciji na 28. Međunarodnom festivalu pozorišta za decu u Subotici, a ova predstava, u režiji Biserke Kolevske, bila je i u zvaničnom programu manifestacije „Dani Srpske u Srbiji“, gdje je naš domaćin bilo Pozorište mladih u Novom Sadu.

Sa predstavom „Kralj žabac“ 21. oktobra 2021. Dječije pozorište je igrajući u Centru za kulturu, Jahorina/Pale, obradovalo mališane na Palama.

MALI TEATAR POD VELIKIM ZVIJEZDAMA

Tokom ljeta, od 14. avgusta do 30. septembra i ove godine je Dječije pozorište Republike Srpske otvorilo svoja vrata svog „Malog teatra pod velikim zvijezdama. Ambijent „Malog teatra pod velikim zvijezdama“ posebnim čine crteži koje su prošle godine oslikala djeca, polaznici Škole crtanja i slikanja „Dragaš“, a prema ideji svog profesora Renata Rakića. Tako je i ovog ljeta trajala sjajna atmosfera i u dvorištu Dječijeg pozorišta, a mališani i roditelji su iz večeri u veče uživali u predstavama na otvorenoj sceni.

20. MEĐUNARODNI FESTIVAL POZORIŠTA ZA DJECU

U oktobru 2021. Dječije pozorište je bilo domaćin jubilarnog, 20. Međunarodnog festivala pozorišta za djecu – BANJA LUKA 2021. Od 10. do 16. oktobra 2021. godine trajao je dvadeseti Međunarodni festival pozorišta za djecu, koji se s razlogom smatra jednim od najprestižnijih međunarodnih festivala na Balkanu, a na kojem je ove godine učestvovalo devet država – Srbija, Rusija, Poljska, Hrvatska, Slovenija, Slovačka, Sjeverna Makedonija, Njemačka i Italija. Program su činile predstave ansambala koji su prethodnih godina pobjeđivali na našim Festivalima, čime je 20. festival s razlogom bio, festival istinskih pobjednika. Pozorišna publika je vidjela nove predstave nama već poznatih i dragih teatara kao što su Pozorište mladih, Novi Sad i Dečje pozorište, Subotica, Srbija, Gradsko kazalište „Zorin dom“, Karlovac, Hrvatska,Pozorište Lalka, Varšava, Poljska, Teatar smijehaFrankfurt na Odri, NjemačkaMini teatar,Ljubljana, Slovenija,Državno lutkarsko pozorište,Bratislava, Slovačka,Teatar za djecu i mlade,Skopje, Sjeverna MakedonijaPozorište Brodjačaja sobačka,Sankt Peterburg, Rusijaiteatar „Antonio PanzutoPadova, ItalijaKao i svih prethodnih 19 godina, poseban gost našeg Festivala bilo je Pozorištance „PUŽ“ iz Beograda, koji je igralo u čast pobjednika.

Predstave u takmičarskom programu Festivala ocjenjivao je Međunarodni žiri u sastavu: Isidora Goncić, reditelj, Srbija Dubravko Torjanac, reditelj, Hrvatska i Slobodan Perišić, glumac Dječijeg pozorišta Republike Srpske. Gran pri za najbolju predstavu u cjelini, žiri je dodijelio Državnom lutkarskom pozorištu Bratislava, Slovačka za predstavu „Mogli“.

SNJEŠKOVO

Posljednjeg mjeseca u 2021. godini, Dječije pozorište Republike Srpske je 11. put organizovalo „Snješkovo“. Od 15. do 30. decembra u Dječijem pozorištu, svaki dan od 11.00 do 20.00 časova smjenjivali su se različiti programi u sniježnom gradu, kojim nacionalni teatar uzvraća radost mališanima i njihovim roditeljima, koji su cijelu godinu bili uz njih, i sa kojima, uz najbolje želje, zajedno i optimistično ulaze u 2022. godinu.

11. „Snješkovo“, se ove godine, s razlogom zove „Snješkovo u bajkama braće Grim“, jer na repertoaru Dječijeg pozorišta, uz „Sedam gavranova“ su i „Crvenkapa“, „Ivica i Marica“, „Vuk i sedam jarića“ i „Kralj žabac“, koje su još u 19. vijeku napisali braća Vilhelm i Jakob Grim, a čije bajke je Unesko 2005. godine uvrstio na popis svjetske nematerijalne kulturne baštine.

Međutim, uz predstave koje su se igratle tokom decembra, mališani su imali priliku i da se upoznaju sa životom Eskima, nevjerovatnim narodom koji je nastanjen na samom sjeveru, na arktičkim obalama Sjeverne Amerike i Grenlandu, a kojih na svijetu ima samo šezdesetak hiljada.

Eskimi uvijek fasciniraju, jer su dalek narod koji ima svoja pravila življenja, pa je o Eskimima uvijek interesantno saznavati neke nove stvari.

Zato je ovogodišnje „Snješkovo“ bilo prilika da mališani saznaju kako žive dječaci i djevojčice Eskimi, od čega njihovi roditelji izrađuju igračke, kako prijateljuju sa haskijima, psima koji ih čuvaju i vuku njihove sanke.., kroz autorski koncept i radionice scenografa Dječijeg pozorišta, Berine Šuščević.

IZDAVAŠTVO

Knjiga „Medna kaša grofice Berte“, Aleksandra Dime, u prevodu Ranka Risojevića, a koja je „nastala“ nakon realizacije predstave „Koboldi“, (decembar 2019.) bila je izdavački poduhvat Dječijeg pozorišta u 2020. godini, a već u januaru 2021. godine po 10 primjeraka ove knjige su distribuisane bibliotekama u 26 banjalučkih osnovnih škola, potom Centru „Zaštiti me“ i Domu za nezbrinutu djecu „Rada Vranješević“, kako bismo i na ovaj način popularisali solidarnost prosvjete i kulture u teškim vremenima korone. Sa namjerom da ovim, „konkretnim“ poklonom djeci priuštimo knjigu za trajnu uspomenu na godinu koja je bila teška za sve – kako za njih i njihove roditelje, tako i za sve nas koji smo odgovorni za njihovo bezbrižno odrastanje.

Objavljivanje knjige pomogla je Vlada Republike Srpske, a promocija i posebna riječ o ovoj nevjerovatnoj Diminoj bajci bila je organizovana u sklopu 20. Međunarodnog festivala pozorišta za djecu.

Kako je pozorište knjiga koja se gleda, tako i ovom knjigom za čitanje, predstava „Koboldi“ i bajka „Medna kaša grofice Berte“ zajedno imaju za cilj da ukažu na važnost i istinsku vrijednost prožimanja književnosti i teatra.

SARADNJA SA MINISTARSTVIMA I DRUŠTVENOM ZAJEDNICOM

Na početku 2021. u Dječijem pozorištu je u organizaciji Ministarstva prosvjete i kulture, od 24-28. januara snimana manifestacija „Naši učitelji“, kada su dodijeljene Svetosavske nagrade istaknutim prosvjetnim radnicima u Republici Srpskoj. Ministarstvo prosvjete i kulture, nastavnicima razredne i predmetne nastave dodijelilo je nagrade za postignute izuzetne rezultate u oblasti vaspitanja i obrazovanja učenika i doprinos kvalitetnijem vaspitanju i obrazovanju u Republici Srpskoj, u školskoj 2019/2020. godini.

Takođe u organizaciji Ministarstva prosvjete i kulture u Dječijem pozorištu je organizovana Izložba najboljih didaktičkih materijala i igračaka za rano učenje, a nagrade su uručene kreativnim vaspitačima koji su ih osmislili. Nagrađeni su vaspitači za najbolje didaktičke igračke, a nakon konkursa za unapređenje procesa vaspitanja i obrazovanja u našim predškolskim ustanovama, kako bi inovativni vaspitači svojim kreativnim rješenjima unaprijedili nastavu.

U saradnji sa Ministarstvom porodice, omladine i sporta u Dječijem pozorištu je svečano obilježen i 6. decembar, međunarodni Dan volontera.

U novembru 2021. godine potpisan je Ugovor o poslovno-tehničkoj saradnji između Filološkog fakulteta Univerziteta u Banjoj Luci i Dječijeg pozorišta Republike Srpske. Ovim ugovorom dvije institucije uspostavile su saradnju motivisanu željom za očuvanjem i njegovanjem srpskog književnog jezika i jezičke kulture, što je naročito važno u edukaciji najmlađih. Mališani koji dolaze u Dječije pozorište, gledajući predstave uranjaju i u duh svog jezika, koji i kroz svjetsku i zavičajnu literaturu čuju na književnom jeziku.

Zato je Dječije pozorište, kako je govorio i profesor Milorad Telebak utočište čistog i pravilnog književnog jezika, koji se nažalost sve manje njeguje u javnom prostoru i komunikaciji.

OBILJEŽAVANJE SVJETSKOG DANA POZORIŠTA

20. marta 2021. Dječije pozorište je obilježilo Svjetski dan pozorišta za djecu i mlade, a ovim datumom započela i Svjetska nedjelja izvođačkih umjetnosti, koja obuhvata Dan lutkarstva 21. marta, Dan pantomime 22. marta i Dan pozorišta 27. marta. Uz prvi dan proljeća, sa nadom se da će doći dan kad će se u školi učiti da proljeće počinje na Svjetski dan lutkarstva, lutkari svijeta od 2000. godine obilježavaju ove datume kojima se na svjetskoj mapi ispisuje značaj umjetnosti teatra za najmlađe.

Slogan ovogodišnje kampanje za Svjetski dan pozorišta za djecu i mlade trebalo je da bude „Odvedite dijete u pozorište!“, ali kako je zbog pandemije virusa korona većina svjetskih teatara zatvorena, Međunarodna asocijacija Asitež (ASSITEJ) pripremila je alternativne virtuelne programe, a tradicionalno su upućene i poruke lutkarske zajednice, kojima se ističe značaj pozorišne umjetnosti u životu najmlađe publike, ali i kreativnosti u novonastalim uslovima izolacije.

U duhu ove poruke i Dječije pozorište Republike Srpske , kako tokom cijele prošle godine, tako i ovih, martovskih dana, nastoji da svojim angažmanom pomogne djeci i roditeljima u prevazilaženju prevashodno psiholoških posljedica koje na porodicu ostavlja strah od prisustva bolesti.

PAMETNA KLUPA

Banjalučka kompanija „Telemaks“ postavila je pametnu klupu u Dječijem pozorištu Republike Srpske, kako bi mališani dolazeći na predstave imali priliku da vide primijenjeni primjer korištenja savremene tehnologije u javnom prostoru.

Pametna klupa je u Pozorištu postala digitalno mjesto koje će služiti za promociju nauke i novih tehnologija najmlađoj populaciji. Punjači i internet pristup koje omogućava pametna klupa su mogućnosti koje stvaraju navike korištenja ovakvih i sličnih uređaja. Osim toga, korištenjem klupe želimo da inspirišemo najmlađe da počnu da razmišljaju o novim proizvodima, novim rješenjima koja će imati svoju primjenjivost u budućnosti. Klupa sadrži i promotivni LCD displej koji sponzorima, prijateljima i svima koji podržavaju rad Dječijeg pozorišta daje mogućnost da plasiraju svoje marketinške i servisne informacije.

Telemaksova pametna klupa, postavljena u Dječijem pozorištu u najboljem potvrđuje da kreativnost, dobra namjera i saradnja između jedne uspješne kompanije i javne ustanove zajedno čine dobrobit široj društvenoj zajednici.

REZIME

Uz sve epidemiološke mjere, svakodnevnu dezinfekciju prostora i brojne preventivne radnje kojima onemogućava da Dječije pozorište bude izloženo rizicima zaraze, ansambl nacionalnog teatra dosljedno je i u 2021. godini istrajavao u svojoj misiji promovisanja vrhunske umjetnosti i kulture neophodne za razvoj djece.

„Sirano de Beržerak“, „Ružno pače“, „Jablan“, „Vuk sa mirisom bobica“, „Medvjedić Timotej“, „Pinokio“.., samo su neki od naslova kojima iz vikenda u vikend, mališani i njihovi roditelji bezbrižno provodili vrijeme u kući od snova.

Dječije pozorište Republike Srpske je smjeran i odgovoran partner porodici – djeci i roditeljima, kako bi umjetnost ostala lijek i snažno uporište nepobjedivosti duha i optimizma koji nam je danas, više nego ikada, nasušno potreban.

Referišući se na međunarodni slogan „Odvedite dijete u pozorište!“ , nacionalni teatar za djecu i dalje promoviše svoj slogan – Budite uz Dječije pozorište. Dječije pozorište je uz vas!

Svjesni svoje uloge u društvu i obaveze da nacionalni teatar za djecu svojim angažmanom mora da doprinese socijalizaciji i psihološkom razvoju najmlađih, Dječije pozorište ne može da bude po strani i da ne reaguje na psihološku krizu uzrokovanu predugim trajanjem pandemije virusa korona.

Za razliku od odraslih koji imaju sposobnost da „novo normalno“ prihvataju racionalno, djeca su najranjivija grupa, kojoj se sa svih aspekata mora posvetiti posebna pažnja.

Dječije pozorište ne smije da dozvoli da kultura bude marginalizovana i da se zanemaruje blagotvornost kojom umjetnost oplemenjuje i djeluje na ljude. Svojim upornim pozivima, obavještenjima i porukama roditeljima i mališanima da budu uz svoje pozorište, nacionalni teatar za djecu Republike Srpske angažovano i predano stoji na prvoj liniji odbrane od otuđenja, malodušnosti i snižavanja civilizacijskih kriterijuma, jer je umjetnost nasušna potreba za razvoj pojedinca i društva.

I ova, 2021. godina je bila teška. Ali smo uspjeli da ostvarimo rezultate kojima dostojno branimo svoj status – nacionalnog teatra za najmlađe.