DJEČIJE POZORIŠTE SRPSKE USPJEŠNO I U 2020. GODINI

SRPSKA INFO – I u najtežoj godini u svojoj 65. godišnjoj istoriji, Dječije pozorište Republike Srpske sa ponosom je zaokružilo dane, nedjelje i mjesece koji su iza vrednog umjetničkog ansambla nacionalnog teatra za djecu.

Riječi su direktorice ovog pozorišta, Ljiljane Labović Marinković. Kako kaže, u toku prethodne, veoma nepovoljne godine za kulturu, izvedene su dvije premijere. U pitanju su predstave “Sirano de Beržerak”, Igora Bojovića, u režiji Juga Radivojevića i “Ružno pače”, Hansa Kristijana Andersena, u dramaturškoj adaptaciji i režiji Aleksandre Spasojević.

– Treća planirana premijera “Devojčica i drvo”, Selme Parizi, u režiji Zijaha Sokolovića, zakazana za 29. oktobar prolongirana je zbog oporavka reditelja Sokolovića, od posljedica virusa korona. Predstava je završena i spremno čeka datum izvođenja – rekla je direktorica Dječijeg pozorišta.

Ono što posebnom i utoliko značajnijom čini 2020. godinu je “odgovor” Dječijeg pozorišta na izazov pandemije virusa korona i djelovanje ove institucije u periodu potpune obustave rada.

– Kao sva pozorišta svijeta, tako je i nacionalni teatar za djecu, na svoj način učestvovao u svim mjerama kojima se današnje društvo bori protiv pandemije virusa korona i bio prijatelj, podrška i partner roditeljima i mališanima da prevaziđu tjeskobu teškog vremena.

Od 23. marta, Pozorište je emitovalo svoje predstave na Jutjub kanalu. Onlajn repertoar činilo je 25 predstava Dječijeg pozorišta, koje su emitovane 34 puta, kao i šest priča za djecu – objasnila je ona.

Pozorište je zabilježilo preko 33.000 pregleda predstava, a najveću gledanost imala je „Crvenkapa“, u režiji Živomira Jokovića.

– Kampanjom „Budite uz svoje Dječije pozorište, Dječije pozorište je sa vama“, nacionalni teatar za djecu je uz podršku medija i javnosti u svoju istoriju upisao novo iskustvo, koje će biti još jedna potvrda predanog i afirmativnog angažmana ove institucije kulture, u vremenu velike nevolje – rekla je Labović Marinković.

Na Međunarodni dan Muzeja, Dječije pozorište, iako i dalje pod zabranom igranja predstava, otvorilo je svoj Muzej pozorišnih lutaka, koji su djeca i roditelji posjećivali sa radošću, a ispred Pozorišta su ih dočekivali glumci, odjeveni u kostime aktuelnih predstava. Oslikano je i polje cvjetova na ulazu, te je postavljen fejshol, kako bi se posjetioci mogli fotografisati i trajno zabilježiti i ove, malo drugačije trenutke provedene u Pozorištu.

Početkom ljeta, Dječije pozorište je uz pomoć Škole crtanja i slikanja “Dragaš” oslikalo dvorište kraj službenog ulaza, gde je u avgustu otvoren “Mali teatar pod velikim zvijezdama“.

– Odigrano je 25 predstava i emitovano 10 crtanih filmova tokom trajanja “Malog pozorišta pod velikim zvijezdama”. U saradnji sa Udruženjem “Nova generacija” organizovali smo i razgovore sa psiholozima na temu kako prevazići psihološke barijere i posljedice koje zbog pandemije virusa korona osjećaju djeca i kako im u tome najbolje pomoći – naglasila je ona.

U 2020. godini Dječije pozorište Republike Srpske je šesti put gostovalo u Beogradu, nastavljajući saradnju sa Malim pozorištem “Duško Radović” u razmjeni predstava i susreta dva ansambla. Na sceni “Duška Radovića”, u martu su igrane predstave “Sirano de Beržerak” i “Kralj žabac”.

– Ono što posebnim čini postignuće Dječijeg pozorišta Republike Srpske je organizacija 19. Međunarodnog festivala pozorišta za djecu. Od 6. do 13. oktobra 2020. godine trajao je Festival na kojem je Gran pri – nagrada za najbolju predstavu u cjelini, dodijeljen Pozorištu mladih iz Novog Sada, za predstavu “Na vukovom tragu”. Uz sve okolnosti i uz sve epidemiološke mjere, Međunarodni festival pozorišta za djecu u Banjaluci uspio je da ostvari svoj cilj u podsticanju razvoja lutkarstva i teatarske umjetnosti i sačuvao atribut jednog od najznačajnijih festivala za djecu na Balkanu – rekla je direktorica.