Kratak predah pred 68. sezonu Dječijeg pozorišta Republike Srpske

Nakon izvođenja predstave “Gagarin, najšašaviji pas u svemiru”, Berislava Blagojevića, u režiji Jovana Carana, koju je ansambl Dječijeg pozorišta Republike Srpske odigrao u nedjelju, 25. juna, nakratko je spuštena zavjesa nad scenom nacionalnog teatra za djecu.
Ljetnom pauzom se zaokružuje i 67. sezona, tako da od septembra počinju zvanični datumi, koji će biti dio nove sezone Dječijeg pozorišta.A kako je svaki početak i važna svečanost, 68. sezona će biti otvorena 1. oktobra predstavom “Crvenkapa”, u režiji Ljudmile Fedorove, rediteljke iz Rusije. Naime, već 13. avgusta počinju probe i rad na najpopularnijoj svjetskoj bajci braće Grim. Predstava “Crvenkapa”, u režiji Živomira Jokovića, bila je na repertoaru Dječijeg pozorišta Republike Srpske dvadeset godina, a njen vijek se završio preranom smrću člana ansambla, Dragana Banjca(1975-2022) , čija uloga Lovca će ostati antologijska uspomena na ovog sjajnog umjetnika.

Nova “Crvenkapa” svojevrstan je omaž i sjećanje na Dragana Banjca, čije ime će od ove godine biti naslov specijalne nagrade Međunarodnog festivala pozorišta za djecu. Naime, na prijedlog Umjetničkog ansambla DPRS-a, ustanovljena je Specijalna nagrada Dragan Banjac, za najkomičniju ulogu na Festivalu.