Отворен Међународни фестивал позоришта за дјецу

Министар просвјете и културе Републике Српске Наталија Тривић отворила је вечерас у Дјечијем позоришту Републике Српске у Бањалуци Међународни фестивал позоришта за дјецу на коме ће се представити позоришта из осам земаља – Шпаније, Чешке, Бугарске, Пољске, Србије, Словеније, Хрватске и БиХ.

Тривићева је истакла да Међународни фестивал дјечјих позоришта у Бањалуци већ 19 година доприноси да се Република Српске нађе на културној мапи Европе и свијета у величању луткарске умјетности и дјечјег позоришног стваралаштва.

„Дјечије позориште активностима, стварањем и презентацијом властите дјечије позоришне продукције и организацијом овог фестивала доприноси стварању нових генерација позоришне публике, која ће у свом одрастању имати изграђен осјећај и љубав према умјетности“, рекла је Тривићева на отварању фестивала.

Она је напоменула да се луткарским и дјечјим позоришним остварењима уче дјеца да његују љубав, пријатељства и поштују различитости, што мисију културе чини значајном онолико колико и мисију образовања у Републици Српској.

„Сигурна сам да ће и ово фестивалско издање умјетничким дометима одушевити наше најмлађе гледаоце, али и све друге љубитеље луткарства и дјечијег позоришног стваралаштва“, додала је Тривићева.

Директор дјечијег позоришта Републике Српске Љиљана Лабовић Маринковић нагласила је да Међународни фестивал позоришта за дјецу подстиче развој луткарства и театарске умјетности у Републици Српској и БиХ, и сматра се једним од најзначајнијих фестивала за дјецу на простору Балкана.

„Циљ фестивала је унапређење развоја луткарства и драмске умјетности за дјецу и младе, промоција мултикултуралности и интеркултуралног дијалога, и омогућавање увезивања с међународним институцијама културе у јавном и у приватном сектору“, рекла је Лабовићева.

Фестивал ће трајати до 12. октобра уз поштивање мјера које су прописане у борби против вируса корона.