“Бајка о малом Николи” вечерас премијерно у Дјечијем позоришту Републике Српске

ГЛАС СРПСКЕ  – Представа “Бајка о малом Николи”, рађена по тексту писца Миливоја Млађеновића и у режији Емилије Мрдаковић, доноси топлу причу о важности љубави у животу дјетета, а премијерно ће бити изведена вечерас од 18 часова на сцени Дјечијег позоришта Републике Српске.
Малишани ће имати прилику да уживају у дивној причи о дјечаку који трага за љубављу, а коју ће на сцени дочарати глумци Никола Милаковић, Александар Руњић, Драгана Илић и Јелена Глизијан. Комад је намијењен узрасту од четири године па навише.Директорица ДПРС Љиљана Лабовић Маринковић рекла је да се овим комадом први пут најмлађој публици представљају четири млада глумца који су нова енергија и генерација на чијим крилима ће расти Дјечије позориште РС. Она је истакла да је комад настао кроз разговор са писцем Миливојем Млађеновићем о потребама дјетета.

– “Бајка о малом Николи” је текст којим су један писац и једно позориште одлучили да кажу нешто дјеци, родитељима и свима нама – казала је она.

Редитељка Емилија Мрдаковић, која долази из Позоришта младих из Новог Сада, је објаснила да је с аутором текста имала конструктивну и лијепу сарадњу те да су се одмах сагласили о форми и правцу у ком треба да иду.

– Процес је био занимљив. Наша представа је стилизовани приказ савремене породице у којој мама и тата јуре за новцем, где детету не фали ништа материјално, али фали много тога духовног, јер нико од њих нема времена, чак и није свестан колико значи посветити пажњу свом детету – испричала је Мрдаковићева.

Како је казала, у 50 одсто случајева на нашим просторима дијете је препуштено само себи и ствара емоционалну конфузију у глави и души.

– Дете у томе не може да се снађе. То се испољава у агресивном понашању, а родитељи су збуњени како с дететом да изађу на крај. Такав је наш главни лик, дечак који има осам година и који трага за љубављу и пажњом – рекла је Мрдаковићева.

Нагласила је да дјечаку свети Никола отвара други свијет и мијења га, тако да дјечак схвата да су доброчинство и даривање нешто што треба да нас прати кроз живот.

Малог Николу игра глумац Никола Милаковић који је објаснио да је то дјечак који је заробљен у свом виртуелном свијету и доста усамљен.

– Из те усамљености и бриге он бежи у свет видео-игара, затвара се и прави свој свет који заправо не постоји, али из којег је јако тешко изаћи. Ова представа отвара неколико битних тема о којима треба да се прича, а о којима се све мање говори, поготово генерацијама које долазе – казао је он.

Глумица Драгана Илић, која игра дјевојчицу Софију, морнаре и анђеле, захвалила је редитељки на безбрижном и топлом процесу који је пријао ансамблу у овим зимским данима.

– Толико нам је било лијепо радити са Емилијом да смо у једном моменту помислили како би било лијепо да је она наша мама. Све четворо смо презадовољни сарадњом и много тога смо научили од ње. Представа има новитете као што је игра са пијеском, тако да је било инспиративно све то дочарати на сцени – казала је Илићева.

Објаснила је да је Софија Николина сушта супротност, његова другарица која својим карактером показује пут светог Николе, односно пут доброчинства, наде, спасења и добрих дјела.

– Позивам учитеље, родитеље и дјецу да дођу и уљепшају дане уз ову топлу причу која има моћ да нас научи правим вриједностима које смо сви можда заборавили – поручила је Илићева.

Глумица Јелена Глизијан нагласила је да јој је указано велико повјерење да постане члан ансамбла Дјечијег позоришта РС.

– У овом театру сам се заљубила у позориште, прву представу сам овдје погледала. Ансамбл, директорица и сви запослени су ме дивно примили. У овом комаду тумачим мајку, учитељицу, анђела и морнара. Улога мајке је јако битна како у овој представи, тако и у стварном животу. Мени је ово све ново, први додир са лутком и овом сценом. Одушевљена сам – рекла је она.

Истакла је да је циљ “Бајке о малом Николи” да родитељи размисле о томе да ли је дјеци потребно пружити материјално, а запоставити оно што је најбитније, а то је љубав и подршка.

Тим

Сценографију за представу “Бајка о малом Николи” радила је Адријана Добрева. За израду лутака и костима била је задужена Една Мачковић, а музику је компоновао Алексеј Мрдаковић.