„Буре“, Исидоре Секулић на сцени ДПРС

У Дјечијем позоришту Републике Српске почелe су припреме за рад на новој представи. Ријеч је о наслову „Буре“, Исидоре Секулић, коју режира Соња Петровић.
Сценограф, костимограф и аутор лутака у представи, Ирина Сомборац, на челу је техничког тима који је већ у финалу припрема за прву читаћу пробу умјетничког ансамбла, чији почетак је заказан у четвртак, 20. априла.
У представи играју Драгана Илић, Божана Бијелић, Ана Анђелић, Александар Бланић и Драган Вучић.
Приповијетка „Буре“ Исидоре Секулић дио је обавезне школске лектире за основне школе у Републици Српској. Објављена је 1913. године, писана у првом лицу једнине, а главни лик је њежна и усамљена дјевојчица која је жељела да од старог бурета направи уточиште у којем ће моћи да побјегне од стварности и да машта. Њена жеља да пронађе своје уточиште остварује се упорношћу и стрпљивошћу и дјевојчица проналази своје мјесто у свијету природе који је окружује.
Исидора Секулић (1877 —1958) била је била прва чланица Српске академије наука и уметности и први предсједник Удружења писаца Србије. До краја, и без остатка, посвећена љепоти смислене ријечи, књижевница Исидора Секулић је за живота стекла уважавање као најобразованија и најумнија Српкиња свог времена. Зналац више језика, и познавалац више култура и подручја умјетничког изражавања, Исидора Секулић је као писац, преводилац и тумач књижевних дјела, понирала у саму суштину српског народног говора и његовог умјетничког израза, сматрајући говор и језик културном смотром народа. Дубоко промишљен и умјетнички истанчан, њен књижевни, преводилачки и критички израз је празник наше писане ријечи, због чега је нарочито важно да се њено дјело нађе на репертоару националног театра за дјецу Републике Српске.
Редитељ представе је Соња Петровић . Рођена је 1990. године у Бачкој Паланци, дипломирала на Академији уметности, смјер мултимедијална режија у класи професора Александра Давића. Стекла је звање мастера на Факултету драмских уметности, у класи Егона Савина. Ангажована је у позоришту, на филму и радио драми. У њеној сјајној каријери нарочито се издвајају представе ,,Отпор” , у продукцији Српског народног позоришта Нови Сад, те “Плава птица” у извођењу Народног позоришта у Сомбору. У копродукцији са Центром за развој циркуске умјетности “Лудифицо” режирала је циркуску представу “Еверyман” и “Живот на високој нози”. Њена представа ,,Праћка” између осталих играла се и на Интернационалном фестивалу савремене руске драме “Kољада плаyс” . Поред тога, директорка је Фестивала еколошког позоришта за децу и младе у Бачкој Паланци. Бави се мултимедијалним стваралаштвом, па је као редитељ и аутор радила на неколико мултимедијалних догађаја као што су Отварање Омладинске престонице Европе Нови Сад 2019 и Отварање музичког фестивала Еxит “Фреедом” 2018. Освојила је Стеријину награду за режију представе „Ко је убио Џенис Џоплин“.
Премијера луткарске представе „Буре“ очекује се у првој половини јуна.