Вишковић: Наставићемо да помажемо дјечије позориште

БАЊАЛУКА – Премијер Републике Српске Радован Вишковић најавио је да ће Влада Српске наставити да помаже Дјечије позориште Републике Српске за чију је реконструкцију ове године дала око 140.000 КМ.

Он је додао да ће, у сарадњи са градом Бањалука, бити предложен и пројекат реконструкције крова зграде у којој је, осим Дјечијег позоришта, смјештено још неколико институција.

Вишковић је нагласио да ће и са предсједавајућим Савјета министара Зораном Тегелтијом разговарати о обезбјеђивању око 200.000 КМ за дигиталну сценску опрему, за шта је ово позориште аплицирало.

„Уколико Савјет министара не удовољи овом захтјеву, Влада Српске ће обезбиједити неопходна средства. Будућност Републике Српске су наша дјеца и морамо им створити услове да овдје уживају у пуном капацитету“, рекао је Вишковић новинарима након посјете Дјечијем позоришту.

Премијер Српске је нагласио да је поносан на Дјечије позориште Републике Српске и успјехе које постижу у БиХ и свијету.

„Влада је ове године издвојила приближно 3,8 милиона КМ за културу, а најзначајнија инвестиција је Народно позориште у Источном Сарајеву и тај дио Републике Српске је добио свој дом културе“, нагласио је Вишковић.

Он је рекао да Влада предузима конкретне мјере за дјецу Републике Српске, попут подршке незапосленом родитељу из породица са четворо и више дјеце.

Директор Дјечијег позоришта Републике Српске Љиљана Лабовић Маринковић каже да је ова установа културе добила значајна признања, што их сврстава међу референтније театре у Европи.

Она је најавила да ће од недјеље, 9. октобра, Дјечије позориште бити домаћин 21. Међународног фестивала позоришта за дјецу, које ће окупити учеснике из 10 држава.

Маринковићева је захвалила Вишковићу и министру финансија Српске Зори Видовић за посјету и подршку позоришту.