“Гагарин” Берислава Благојевића на сцени Дјечијег позоришта Републике Српске

„Гагарин, најшашавији пас у свемиру“, Берислава Благојевића, у режији Јована Царана, 16. марта у 18 часова биће прва премијера Дјечијег позоришта Републике Српске у 2023. години.
Ова луткарска представа за најмлађе је праизведба књиге бањалучког књижевника Берислава Благојевића „Упознајте Гагарина, најшашавијег пса у свемиру“.

Гагарина игра Ђорђе Јанковић, Шмокљана Александар Руњић, Шмизлу Свјетлана Андрић, Бициклисту и Хектора Саша Терзић, те Риплија, Мрвицу и Лајку Александра Спасојевић.

Сценографија, лутке и костим су ауторство Ирине Сомборац, а музику потписује Данило Михњевић.

Књигу „Упознајте Гагарина, најшашавијег пса у свемиру“, објавио је Завод за уџбенике и нaставна средства 2019., а атрактивност, умјетничка снага и креативност Берислава Благојевића га већ сврстава у најпопуларније ауторе за дјецу.
Дјечије позориште је прошле године извело праизведбу књиге „Јунак у трегерима“, бањалучког књижевника Јове Чулића, чиме се наставља програмска оријентација Дјечијег позоришта Републике Српске да сваке године афирмише и једног домаћег значајног писца, да би се сценским извођењем, праизведбом, потврдио избор квалитетне литературе.
Обје књиге, подсјећамо, су већ постале дио обавезне лектире у основним школама Републике Српске, па се и кроз овај формат продукције снажно увезују просвјета и култура.
Представа настаје под покровитељством Министарства просвјете и културе.