Дјечије позориште Републике Српске обиљежило 68. рођендан

ГЛАС СРПСКЕ – Дјечије позориште Републике Српске основано је 30. децембра 1955. године и ову годину завршава обиљежавањем 68. рођендана.

– Био је то велики новогодишњи поклон тадашњим генерацијама малишана, које ће и до данас остати вјерни театру за дјецу, чији су развој и успјеси 1998. године крунисани статусом националног театра Републике Српске. Наступом полазника школе балета, приређеног 20. маја 1956. године, најављена је и наша прва премијера изведена 14. октобра 1956. године. Била је то бајковита луткарска једночинка “Шумски цар”, коју је по свом тексту режирао Војмил Рабадан – саопштено је из Дјечијег позоришта Републике Српске.

Од тог датума до данас Дјечије позориште Републике Српске је на сцену поставило 326 премијера, а представе је гледало више од четири милиона гледалаца, напомињући да су ове године извели четири премијере – “Гагарин, најшашавији пас у свемиру”, “Буре”, “Црвенкапица” и “Бајка о малом Николи”.

– Освојили смо девет награда на седам великих међународних фестивала, представили се публици у Пољској, играјући на најелитнијој европској сцени за дјецу – театру Лалка у Варшави. Национални театар за дјецу је ове године одиграо 178 представа. Највише су играли глумци Драгана Илић – 99 представа, Александар Бланић – 86 представа, те Ђорђе Јанковић и Никола Милаковић по 79 представа – наводе из ДПРС.

Представа са највећим бројем извођења ове године је “Мала сирена”. На прагу својих 69 година, Дјечије позориште заокружује и првих 12 мјесеци истраживања, селектовања и избора из обимне грађе за будућу монографију, која ће бити објављена на 70. рођендан позоришта.