Завршен такмичарски дио фестивала позоришта за дјецу у Бањалуци

ГЛАС СРПСКЕ  –  Након што су јуче у Дјечијем позоришту Републике Српске, на 21. Међународном фестивалу позоришта за дјецу одигране представе „Аеро“ Театра „Одиво“ из Банске Бистрице из Словачке, „Мачак у чизмама“ Државног луткарског позоришта „Георги Митев“ из Јаблола у Бугарској, за најмлађу публику и данас, претпосљедњег фестивалског дана, приређен је разнолик програм.

Истог дана, у оквиру пратећег програма, Јуки, умјетница из Јапана, извела је луткарску презентацију „Театар за једно“, названу „Љ-У-Б-А-Б“, која је за младе љубитеље позоришта изведена и јутрос.

Јутрос је, такође одиграна и представа „Свјетлосне године“, Позоришта „Луз, микро и пунто“ из Шпаније, чиме је завршен такмичарски дио фестивала,  док ће вечерас у пратећем програму бити изведен комад „Звонар Богородичине цркве“.

– Лејди ди Фјуз је композиторка која је цијеле ноћи провела трагајући за мелодијом. Исцрпљена, она заспи преко инструмента и када се пробудила, коначно је пронашла инспирацију. Узбуђена почиње да свира нову партитуру, из чијих ће нотних записа рађати слике које ће нам испричати причу о двије будне лутке на магичној полици за књиге, које усвајају људске вјештине, свјетлом и сјенкама – стоји у опису ове представе, аутора Патрисије Торал и Шантал Франко.

У овом театру вечерас од 18 часова биће одиграна представа „Звонар Богородичине цркве“ Народног позоришта у Приштини-Грачаница.

Ову представу, која је рађена према мотивима дјела Виктора Игоа, режирао је Дејан Цицмиловић.

Фестивал позоришта за дјецу биће затворен сутра у 18 часова, када ће бити додијељене награде, након ће бити одиграна представа „Коњић грбоњић“ Дјечијег позоришта Републике Српске.