„Лав“ у Ломжи и Варшави

Aнсамбл представе „Био једном један лав“ Дјечијег позоришта Републике Српске, у режији Николе Бундала, данас је отпутовао у Пољску, у град Ломжу, гдје учествује у такмичарској конкуренцији 36. Међународног луткарског фестивала „Театар у коферу“.
Фестивал траје од 31. маја до 3. јуна 2023. године, а званичан позив „Лаву“ је потписао селектор Фестивала, редитељ Јарослав Антоњук.
Представа Дјечијег позоришта биће изведена 1. јуна, а одмах сутрадан, 2. јуна, биће изведена и у Варшави, гдје ће се Дјечије позориште представити у чувеном „Лалка“ театру.
Покровитељ учешћа на Фестивалу у Ломжи и гостовања у Варшави је Министарство просвјете и културе, а своју подршку исказала је и Њена екселенција Амбасадор БиХ у Пољској, госпођа Ковиљка Шпирић.
Са ансамблом ће путовати и уредник редакције култура Радио телевизије Републике Српске, Ернест Завила, како би по повратку, јавности Републике Српске била представљена атмосфера сусрета пољских малишана са луткарима Републике Српске.
У представи „Био једном један лав“ играју Ђорђе Јанковић, Зорана Шуман, Свјетлана Андрић и Никола Милаковић.
Ансамблу Дјечијег позоришта ово неће бити прво путовање у Пољску и учешће на луткарском фестивалу „Театар у коферу“, јер су 2001. године наступили са представом „Мала Елфа“, у режији Славча Маленова, односно 2007. са представом „Аждаја из Војтешке улице“, такође у режији Славча Маленова.
Организатор овог Фестивала је Позориште лутака и глумаца у Ломжи, основано 1987. године, које од свог настанка његује Међународни позоришни фестивал „Театар у коферу“, као јединствену смотру и сучељавање најзанимљивијих појава у савременом театру форме.
Подсјећамо, представа „Био једном један лав“ је настала по пјесми Душка Радовића „Страшан лав“, чијом премијером је 29. новембра 2022. године Дјечије позориште Републике Српске обиљежило стогодишњицу рођења овог великог српског интелектуалца, новинара и писца.