„Мала сирена“ нова представа у Дјечијем позоришту РС: Потрага за љубављу у плаветнилу морских дубина

ГЛАС СРПСКЕ  – Чаробни свијет на дну океана у којем живе сирене умиљатог гласа, разнолике рибе и ракови, то плаветнило морских дубина позадина су приче о вриједности праве љубави и пожртвовања коју доноси представа „Мала сирена“ која је премијерно изведена вечерас на сцени Дјечијег позоришта Републике Српске у Бањалуци.

Овај комад рађен је према тексту чувене бајке Ханса Кристијана Андерсена, а у режији бугарске редитељке Бисерке Колевске. Предивна сценографија и лутке које очаравају дјело су Свиле Величкове, такође из Бугарске. Сценографија је једноставна, али упечатљива, уз веселе боје које буде машту и одишу позитивном енергијом.

На сцени је оживљен морски свијет кроз занимљиве и маштовито урађене лутке, које глумци сјајно анимирају, тако да малишани имају утисак да су заиста на дну океана и да учествују у авантурама са Малом сиреном, раком, краљем Нептуном, вјештицом, принцем и краљицом.

Улога Мале сирене припала је глумици Ђурђи Вукашиновић која је имала озбиљан задатак који је подразумијевао да анимира лутку, плеше на сцени и пјева. Вукашиновићева је раније истакла да је ово најзахтјевнија улога у њеној досадашњој каријери, те да је овом ролом подигла ниво властитих могућности на сцени.

Пажњу најмлађе публике привукао је рак којег је у феноменалном костиму анимирао глумац Александар Бланић. Ракови покрети и глас малишанима су извлачили осмијехе на лица па су театром за дјецу у тренуцима ракових реплика владали граја, аплаузи и смијех.

Такође, дјечацима и дјевојчицама је био занимљив и лик краља океана Нептуна којег игра Слободан Перишић.

Представа „Мала сирена“ држала је пажњу дјеце док су на сцени посматрали игру добра и зла која је приказана на један шаљив начин, а цјелокупном утиску допринијела је и музика која додатно појачава доживљај ове приче о трагању за љубављу. Док се Мала сирена бори да дође до љубави, па с жељом да свој реп замијени за људске ноге пристаје и на пакт са злом вјештицом, најмлађи могу да примијете да се за срећу понекад треба жртвовати, али и платити цијену. У замјену за ноге и живот на копну Мала сирена даје оно што је чини посебном, а то је њен глас. Међутим, ни ту њеним невољама није крај, она тешко хода, а има само три дана да принцу докаже да је она та која га је пјесмом спасла и у коју се заљубио.

Улога зле вјештице припала је Божани Бијелић која ју је дочарала више на комичан него на застрашујући начин.

Ипак, чини нам се да је крај представе могао бити разрађенији, али малишани су изведбу „Мале сирене“ наградили громогласним аплаузом и радосним осмијесима уз усхићење и раздраганост.

Ансамбл

У представи „Мала сирена“ принца игра Александар Руњић којем је ово друга представа у Дјечијем позоришту РС, док се у улози краљице, принчеве мајке, нашла глумица Ана Анђелић. У представи играју и Драгана Илић, Драган Вучић, Жељко Милићевић те Снежана Милидраг.