Међународни дан луткарства

Уз 20. март, када се обиљежава Свјетски дан позоришта за дјецу и младе, почела је Свјетска недјеља извођачких умјетности, која обухвата Дан луткарства 21. марта, Дан пантомиме, 22. марта и Дан позоришта, 27. марта.
А за Дјечије позориште Републике Српске управо је данашњи дан, Међународни дан луткарства, најважнији датум којим се на свјетској мапи исписује значај умјетности театра за најмлађе.
Досљедан у промовисању врхунске умјетности и културе неопходне за развој дјеце, национални театар је једнако смјеран и одговоран партнер породици – дјеци и родитељима, али и просвјетним радницима, који одлазак у Позориште досљедно промовишу кроз образовни програм и наставу.
А како је данас и Међународни дан поезије, нема симболичније честитке свим луткарима и дјеци свијета, од пјесме посвећеној њима.
Стиховима Душка Радовића Дјечије позориште Републике честита Међународни дан луткарства, а представом „Ноћ у Мерлиновом замку“, који данас игра у Лакташима, у најбољем заокружујемо дан, славећи умјетност!
Kад Седам Веселих Дечака
Kад седам веселих дечака
угази у седам пролећних бара
– изађе седам пијаних чизмара.
Kад седам пијаних чизмара
прошета кроз седам пекара
– изађе седам белих млинара.
Kад седам белих млинара
уђе код седам посластичара
– изађе седам бркатих каплара.
Kад седам бркатих каплара
по седам тавана протумара
– изађе седам црних оџачара.
Kад седам црних оџачара
умије седам стрпљивих бака
– гле! зева седам сањивих дечака!