Објављен позив за учешће на 22. Међународном фестивалу позоришта за дјецу

Већ двадесет други пут, 15. фебруара, Дјечије позориште Републике Српске је објавило позив за учешће на Међународном фестивалу позоришта за дјецу, који ће се ове године одржати од 8. до 14. октобра.
Заинтересовани театри, најкасније до 15. маја 2023. године, конкурисаће за учешће на 22. Фестивалу, након чега ће представе бити селектоване и дефинисан репертоар.
Посјећамо, Међународни фестивал позоришта за дјецу у Бањој Луци се организује од 2002. године, уз подршку Министарства просвјете и културе и Града Бања Лука и на њему је у претходне двије деценије учествовало више од стотину професионалних театара за дјецу из Европе и свијета.
Међународни фестивал позоришта за дјецу у Бањој Луци подстиче развој луткарства и театарске умјетности у Републици Српској и БиХ, и сматра се једним од најзначајнијих фестивала за дјецу на простору Балкана.
Циљ Фестивала је унапређење развоја луткарства и драмске умјетности за дјецу и младе, промоција мултикултуралности и интеркултуралног дијалога, и омогућавање увезивања са међународним институцијама/организацијама културе, и у јавном и у приватном сектору.
Циљ Фестивала је снажно промовисање луткарства, као најзахтјевнијег, најатрактивнијег и најважнијег формата позоришног израза за дјецу, јер Фестивал и има за циљ превасходно афирмацију луткарске умјетности..
Међународни фестивал позоришта за дјецу је фестивал такмичарског карактера, а представе сваке године оцјењује међународни жири састављен од најеминентнијих луткарских театролога као што су били досадашњи чланови жирија: академик Хенрик Јурковски, Пољска, проф. др Хармут Лоренц, Њемачка, проф. др Николина Георгијевна, Бугарска, Драган Довлев, Македонија, заслужни умјетник Русије проф. др Борис Павлович Голдовски, театролози Јован Ћирилов, проф. др Зоран Ђерић, Мирослав Радоњић, Србија, драматурзи Игор Бојовић, Миливоје Млађеновић, Србија, редитељи Јарослав Антоњук, Пољска, Роберт Валтл, Еди Мајарон, Словенија, Давид Бурман, Русија…
22. Међународни фестивал позоришта за дјецу – БАЊА ЛУКА 2023. је такмичарског карактера, представе оцјењује међународни експертски жири и додјељујe сљедећe награде: Гран-при – награду за најбољу представу у цјелини, награду за најбољу режију, за најбољу сценографију и костим, за најбољу музику, пет равноправних глумачких награда и специјалне награде Фестивала.
Селектор овогодишњег Фестивала је Душко Мазалица, умјетнички директор Дјечијег позоришта Републике Српске.