Почиње Сњешково

15. децембра , пола часа прије извођења представе „Маша и медо“, у 17,30 часова симболично ће бити отворено „Сњешково“, децембарска манифестација, коју девети пут организује Дјечије позориште Републике Српске.

Због деликатне епидемиолошке ситуације, овогодишње „Сњешково“ је осмишљено као визуелно-сценографски угођај испред главног улаза у Позориште. Два велика бијела поларна медвједа, постављена на љуљашке у шуми од јелки су ликови и јунаци који ће дочекивати малишане на улазу у Позориште, а два „жива“ Сњешка Бијелића ће им пожељети добродошлицу.

И у самом Позоришту изграђена је визуелна бајка од свјетлости и украса, који ће допринијети атмосфери божићних и новогодишњих празника.

Како није могуће организовати радионице сликања, читања бајки, припрему слаткиша, школе плеса и остале садржаје који су одушевљавали дјецу ранијих година, програм овогодишњег Сњешкова су редовне представе са репертоара Дјечијег позоришта, које ће се играти четвртком, петком и суботом у 18, односно недјељом у 11 часова.
Оно што ће свакако сачувати дух ранијих манифестација у Сњешкову, то је његов главни јунак – Сњешко Бијелић, који ће послије сваке представе даривати дјецу.

Одлука да се упркос тешким околностима изазваним пандемијом вируса корона ипак изгради снијежни град, мотивисан је намјером да национални театар не изневјери малишане и њихове родитеље у мјесецу дјечијих радости. Даривање, као племенити људски чин, оно је што мора бити снага и вјера да смо заједно и у овим тешким временима.

Припремљено је много слаткиша и других поклон-изненађења, како би сви који од 15. до 30. децембра буду дошли да гледају представе радосно понесу успомене из своје куће од снова.

Партнер „Сњешкова“ је МФ банка.

Захваљујући покровитељству Предсједнице Републике Српске и Владе Републике Српске дјеци ће бити приређена и поклон-књига „Медна каша грофице Берте“, Александра Диме, у преводу Ранка Рисојевића.

Наиме, управо по овој бајци Александра Диме, настала је представа „Коболди“, у режији Тодора Валова, чија премијера је била прошле године.

Представа „Коболди“ је на репертоару 29. децембра, када ће сви посјетиоци добити по примјерак, књиге, која ће потом, као поклон Дјечијег позоришта бити дистрибуисана и у школске библиотеке.