Предавање о луткарству

Редитељ Јован Царан, који са ансамблом Дјечијег позоришта Републике Српске ради на представи „Гагарин, најшашавији пас у свемиру“, један је од најзначајнијих предавача о луткарству у Србији.
Многе генерације данашњих глумаца луткара памте ова предавања као важне карике у ланцу професионалног стасавања.
Како је боравак оваквих педагога у Републици Српској важан у контексту ширег ангажмана, Јован Царан је у понедјељак, 6. марта 2023. године одржао предавање студентима глуме бањалучке Академије умјетности.
Основна идеја предавања је да се кроз посебан приступ и примјере укаже на вриједности бајки и луткарства, повећа поштовање према овој умјетности и њеним посебним могућностима.
Јован Царан је говорио и о ауторима који су допринијели разумијевању бајковне суштине, почев од Владимира Јаковљевича Пропа, Бруна Бетелхјама, Џозефа Кембела па до Кристофера Волега.
Ово предавање будуће драматурге, редитеље и глумце треба да афирмише у мотивацији да на квалитативно нов начин приступе „читању“ бајке и боље разумију архетипске личности, типичне становнике бајки.
Предавање је било подијељено у неколико цјелина: уводни дио, могућности лутке, луткарског језика,и лутка као метафора, знак и симбол, потом бајка као прамајка драматургије, инверзни говор као начин интерпретације, и како све ово знање преточити у представу уз приказивање примјера из различитих луткарских представа.
Прије предавања, декан Академије, Драгана Пурковић Мацан студенте је провела кроз све радионице Дјечијег позоришта, како би ови млади људи још боље упознали рад и услове рада у институцији, са којом Академија умјетности успјешно сарађује, још од оснивања.