Представа „Буре“ премијерно изведена у Дјечијем позоришту Српске

РТРС  –  Исидора Секулић (1877 – 1958) била је међу првим члановима Српске академије наука и уметности и први предсједник Удружења писаца Србије.

До краја, и без остатка, посвећена љепоти смислене ријечи, књижевница Исидора Секулић је за живота стекла уважавање као најобразованија и најумнија Српкиња свог времена.

Приповијетка „Буре“, објављена 1913.године, дио је збирке „Сапутници“. Писана је у првом лицу једнине.

Главни лик је њежна и усамљена дјевојчица која је жељела да од старог бурета направи уточиште у којем ће моћи побјећи од стварности и маштати.

Путовање од Мадагаскара, преко Јужне и Сјеверне Америке па све до Сјеверног пола водило је дјевојчицу и њену другарицу птицу ка ономе чему је највише жудјела: да пронађе уточиште и сигурност у садашњем свијету.

Текст за представу, коју је режирала Соња Петровић, драмски је припремила Тијана Грумић. За сценографију, костимографију и лутке побринула се Ирина Сомборац, док је музику написао Ненад Којић.

Драгана Илић, Божана Бијелић, Ана Анђелић, Александар Бланић и Драган Вучић чине глумачку поставу представе „Буре“.

Представа „Буре“ припремана је више од годину дана.

Нашим школарцима сигурно ће се свидјети што ову представу могу погледати у Дјечијем позоришту Републике Српске јер је приповијетка „Буре“ дио обавезне школске лектире за основне школе у Српској.

Али, ова представа није само за дјецу. Она шаље јаку поруку одраслима да требају обратити пажњу на дјецу, њихове жеље, снове и маштања. И да не забораве да су и они некад били дјеца.