Predstava „Junak u tregerima“ premijerno odigrana u Dječijem pozorištu Republike Srpske

GLAS SRPSKE – Dječaci i djevojčice uživali su danas u premijernom izvođenju poučne predstave „Junak u tregerima“ u Dječijem pozorištu Republike Srpske u Banjaluci, a prva repriza ovog komada zakazana je za za sutra u 18 časova.
Šareni, razgrani kostimi koka i kokana, te zanimljiva i vesela scenografija privlačili su pažnju mališana koji su ushićeno posmatrali hoće li orao odnijeti Frizlu, te hoće li pas Kiza, taj čuveni junak u tregerima, spasiti koku koja ga je do juče ismijavala.

Smijeh i graja odjekivali su još jednom Dječijim pozorištem, dok je sjajni ansambl ovog teatra na sceni dočarao zgode i nezgode na čuvenoj farmi.

Pas Kiza, taj čuveni junak u tregerima vraća vjeru u ljudskost, jer on ne postavlja pitanja treba li nekome ko je činio loše stvari oprostiti ili ne. Kiza oprašta.

Mališani su kroz ovu predstavu naučili šta znači biti hrabar i kako postati dobar čovjek a ne onaj koji se hvali neznanjem i kako biti drugar, a ne jedan od onih koji ismijavaju druge. Kiza, koga na sceni animira glumac Slobodan Perišić, pokazao je najmlađoj publici da treba biti skroman i pošten.

Govoreći o predstavi glumica Zorana Šuman koja animira koku Frizlu rekla je da njena junakinja slijepo vjeruje svom kokanu, te da je na početku i ona jedna od onih koka koje ismijavaju Kizu.

„Događaj koji je promijenio i njen život, uticao je na njen stav prema junaku u tregerima. Predstava je prava poslastica za mališane“ rekla je ona.

Komad je rađen po knjizi „Junak u tregerima“ Jove Čulića.

Dramatizaciju teksta je uradila Vesna Kosec Torjanac, a za režiju  je bio zadužen Dubravko Torjanac.

Sve pohvale idu Irini Somborac koja je izradila divnu i šaroliku scenografiju, dizajn lutaka i kostime.

Glumačku postavu čine i Zorana Šuman, Ana Anđelić, Dragana Ilić, Đurđa Vukašinović, Aleksandar Blanić i Đorđe Janković.