Премијера “Дјевојчица и дрво”

МОНДО:  Представа “Дјевојчица и дрво” Селме Париси, у сценској адаптацији и режији Зијаха Соколовића доживјеће своје премијерно извођење у Дјечијем позоришту РС у четвртак 25. фебруара у 18 часова.

Представа је рађена по савременом тексту младе ауторке Селме Париси који на један бајковит начин доноси веома актуелну причу.

“Морам се захвалити Дјечијем позоришту и директорици на указаном повјерењу да се један савремени текст постави на сцену. То је велики искорак за младе писце који чекају да њихова порука буде послана у свијет. Овај текст говори о једном стаблу, веома старом, можда и најстаријем на свијету и дјевојчици која покушава да га спаси. Тема је врло актуелна, ради се о модерној бајци, која је у облику бајке али заправо произлази из стварности”, изјавила је Париси на прес конференцији уочи премијере.

Зијах Соколовић, режисер овог дјела рекао је да је јако важно говорити о темама које се тренутно дешавају и да дјецу можемо едуковати кроз умјетност.

“У позоришту за дјецу увијек размишљамо да им прикажемо бајке како се она не би шокирала од стварности. Тај бајковит приказ одржао се до данас. Тако да је ово бајка о томе да ли дјевојчица може да спаси дрво. Наравно да не може када говоримо о реалности у којој живимо и у којој се шуме сијеку без осјећаја“, рекао је Соколовић.

Он је навео да у представи дјевојчица, као представник свијета, може да спаси дрво, односно човјечанство.

„Наша представа има оптимизам и жељу да дјеца, али и њихови родитељи, схвате да могу да промијене свијет и спасу дрво које нам даје душу и тијело“, рекао је Соколовић.

У представи глуме Ђурђа Бабић (дјевојчица) и Ђорђе Јанковић (мудро дрво) који су веома захвални на сарадњи са Зијахом Соколовићем. У осталим улогама нашли су се: Снежана Милидраг, Драгана Илић, Саша Терзић, Драган Вучић и Драган Бањац.

Глумица Ђурђа Бабић, која глуми дјевојчицу у представи, појаснила је да се представа бави савременим, ужурбаним свијетом из којег долази дјевојчица, а када се затекне у природи схвата да природа дише, да живи и да је она дио те природе.

„Живимо у брзом свијету, сведени смо на број, те изгарамо у жељи да имамо све одмах и сада. Немамо времена да се бавимо правим стварима као што је душа, односно суштина живота. Немамо времена да се бавимо собом и вратимо себи“, истакла је Бабићева и додала да јој је било веома лако поистовјетити се са дјевојчицом коју глуми.

Мудро дрво је јако старо и до данас је видјело све и свашта, али са данашњим људима не може да оствари комуникацију.

„Дрво на свом путу упознаје дјевојчицу, а даље, даље ћете морати видјети“, рекао је Ђорђе Јанковић који каже да му је ова улога можда била и најтежа до сада.

„С једне стране је било тешко,а с друге рад на овој представи био је један мастерклас глуме од стране господина Соколовића.Драго ми је да смо се окупили око ове теме, да пробамо дјеци освијестити идеју екологије. Најбоље је док је човјек још мали да му се усаде неке племените идеје које ће касније развијати“, рекао је Јанковић.

Сценографија и костим представе радила је Берина Шушчевић, музику Драгољуб Илић, фотографију Свјетлана Васић, графички дизајн Ана Васић.

Прва реприза представе одржаће се у петак 26. фебруара у 18 часова.