Припреме за 22. Међународни фестивал позоришта за дјецу

Луткари из 12 држава стижу у Бања Луку

Према пропозицијама, Дјечије позориште Републике Српске је 15. маја 2023. затворило Позив за пријаву театара учесника за 22. Међународни фестивал позоришта за дјецу, који се ове године одржава од 8. до 14. октобра.

На позив, који Дјечије позориште оглашава сваке године у фебруару, пријавило се 67 представа из 12 држава, а о коначном избору учесника одлучиваће селектор, Душко Мазалица.

Међу пријављенима су театри из Бугарске, Пољске, Италије, Србије, Словачке, Хрватске, Турске, Њемачке, Шпаније, Русије, Израела и БиХ.

Бањалучки Међународни фестивал позоришта за дјецу афирмише луткарство тако да ни овогодишња селекција неће одступити од лутке, као суштине и вјештине редитељскe и глумачкe креативности.

Фестивал додјељује награде: Гран при – најбоља представа у цјелини, награду за најбољу режију, сценографију, музику и пет равноправних глумачких награда.

Покровитељи Фестивала су Министарство просвјете и културе Републике Српске, Град Бања Лука и Министарство културе и информација Републике Србије.