Свјетска недјеља извођачких умјетности: Машта може да побиједи страх

ГЛАС СРПСКЕ – Сваки дан је дан за позориште, за књижевност, за музику, филм и читаву умјетност коју људи стварају за друге људе и тиме их оплемењују, уздижу и подучавају.
Ипак, на одређене датуме који славе умјетност важно је нагласити њихов утицај на сваку особу појединачно, а то је, чини се, посебно важно истакнути на дане када свијет слави умјетност посвећену најмлађима, као што је Свјетски дан позоришта за дјецу и младе који је јуче обиљежен и поменут у мјестима и позориштима широм свијета.Овим датумом почела је Свјетска недјеља извођачких умјетности, која обухвата Дан луткарства, који се обиљежава данас, Дан пантомиме, који ће бити обиљежен сутра, те Дан позоришта који свијет слави 27. марта.

Сваке године Међународна асоцијација позоришта за дјецу и младе шаље значајне поруке поводом дана театра посвећеног најмлађој публици, те поручује родитељима, наставницима и свима који подучавају дјецу и брину о њима да је важно да умјетнички доживљај позоришта постоји читаве године, а не само овог дана.

– Повести дијете у позориште значи поново се повезати с извођењем уживо, с идејама и емоцијама, везама међу људским бићима, а значи и његовати право дјеце и младих на умјетност, културу и слободу самоизражавања. Слушати дјецу и младе је важно, још је важније чути их и прихватити потребу за промјеном – забиљежила је предсједница асоцијације Су Џајлс у овогодишњој поруци.

Она истиче да је умјетност посебно важна у временима криза, ратова и пандемија, јер умјетност и култура дају прилику да сви замислимо другачији свијет.

– Ово је вријеме када су живо позориште и представе више од свега потребни као потврда да машта може да побиједи страх. Ово је вријеме када храброст и увјерења умјетника који стварају позориште и представе за младу публику широм свијета могу да помогну да се створи простор за ослобађање, катарзу и изражавање радости дјеце и младих, гдје год да се налазе. На основу примјера свих наших чланова знамо да не јењава одлучност да наставимо да стварамо позориште и представе за публику од најмлађег узраста, па све до адолесцената – наводи она.

У духу обиљежавања овог дана, из Дјечијег позоришта Републике Српске, као кровне установе посвећене позоришној умјетности за најмлађе, подсјетили су на неке од својих најбољих представа, те нагласили да својим ангажманом настоје да помогну дјеци и родитељима и оплемене њихову свакодневицу.

– “Јаблан”, “Ружно паче”, “Медвједић Тимотеј”, “Пинокио” само су неки од наслова уз које из викенда у викенд малишани и њихови родитељи безбрижно проводе вријеме у кући од снова. Дјечије позориште РС је смјеран и одговоран партнер породици – дјеци и родитељима, како би умјетност остала лијек и снажно упориште непобједивости духа и оптимизма који нам је данас, више него икада, насушно потребан – наводе они и додају да, реферишући се на међународни слоган “Поведите дјецу у позориште данас!” промовишу свој овогодишњи слоган “Ту смо. И, чекамо вас”.

“За оне који воле”

Акција “За оне који воле”, у којој учествују Народно позориште РС, Дјечије позориште РС и Градско позориште “Јазавац”, траје током читавог марта за одређене представе на репертоарима ових театара. Акцијом је предвиђено да за сваку купљену улазницу посјетилац другу добије на поклон. Акција траје до краја мјесеца за изабране представе, а акценат је на обиљежавању дана посвећених позоришној умјетности. Све информације о представама које су дио акције доступне су на званичним страницама ових позоришта.