Свјетски дан позоришта за дјецу

Сутра, 20. марта се обиљежава Свјетски дан позоришта за дјецу и младе, а овим датумом започиње и Свјетска недјеља извођачких умјетности, која обухвата Дан луткарства 21. марта, Дан пантомиме 22. марта и Дан позоришта 27. марта.
Уз први дан прољећа, са надом се да ће доћи дан кад ће се у школи учити да прољеће почиње на Свјетски дан луткарства, луткари свијета од 2000. године обиљежавају ове датуме којима се на свјетској мапи исписује значај умјетности театра за најмлађе.
Слоган овогодишње кампање за Свјетски дан позоришта за дјецу и младе требало је да буде „Одведите дијете у позориште!“, али како је због пандемије вируса корона већина свјетских театара затворена, Међународна асоцијација Аситеж (АССИТЕЈ) припремила је алтернативне виртуелне програме, а традиционално су упућене и поруке луткарске заједнице, којима се истиче значај позоришне умјетности у животу најмлађе публике, али и креативности у новонасталим условима изолације.
Предсједница АССИТЕЈ Интернатионал, Ивет Харди, упутила је и посебну поруку поводом кризе изазване пандемијом коронавируса, а како су многа позоришта затворена, Ивет Харди је посебно позвала на саосјећање са дјецом која немају родитеље, удобне куће и могућности да лакше преброде кризу. У оваквим околностима, како је истакла, потребно је да се окренемо квалитету који позориште може да култивише у нама, а то су саосјећање и емпатија.
“Више него икада, потребно је да мислимо на наше комшије, наше заједнице и оне који имају најмање. Потребно је да усмјеримо енергију и напоре на оно што је разумно, што је брижно, што је адекватно у нашим условима и ситуацијама – гдје год да смо”, поручила је Ивет Харди.
У духу ове поруке и Дјечије позориште Републике Српске , како током цијеле прошле године, тако и ових, мартовских дана, настоји да својим ангажманом помогне дјеци и родитељима у превазилажењу превасходно психолошких посљедица које на породицу оставља страх од присуства болести.
Уз све епидемиолошке мјере, свакодневну дезинфекцију простора и бројне превентивне радње којима онемогућава да Дјечије позориште буде изложено ризицима заразе, ансамбл националног театра досљедно истрајава у својој мисији промовисања врхунске умјетности и културе неопходне за развој дјеце.
„Сирано де Бержерак“, „Ружно паче“, „Медвједић Тимотеј“, „Пинокио“.., само су неки од наслова којима из викенда у викенд, малишани и њихови родитељи безбрижно проводе вријеме у кући од снова.
Дјечије позориште Републике Српске је смјеран и одговоран партнер породици – дјеци и родитељима, како би умјетност остала лијек и снажно упориште непобједивости духа и оптимизма који нам је данас, више него икада, насушно потребан.
Реферишући се на међународни слоган „Одведите дијете у позориште!“, национални театар за дјецу и даље промовише свој слоган – Будите уз Дјечије позориште. Дјечије позориште је уз вас!