Сњешково у бајкама браће Грим

Паралелно са радом на новој представи – „Седам гавранова“, у режији Јакуба Максимова из Чешке, у Дјечијем позоришту Републике Српске увелико трају припреме и за 11. Сњешково.
Тако ће се 15. децембра, исте вечери догодити два велика догађаја за малу публику. Наиме, у 18 часова заказана је премијера бајке браће Грим, „Седам гавранова“, а у 20 часова биће отворено 11. „Сњешково“, које се ове године, с разлогом зове „Сњешково у бајкама браће Грим“.
На репертоару Дјечијег позоришта, уз „Седам гавранова“ су и „Црвенкапа“, „Ивица и Марица“, „Вук и седам јарића“ и „Краљ жабац“, које су још у 19. вијеку написали браћа Вилхелм и Јакоб Грим, а чије бајке је Унеско 2005. године уврстио на попис свјетске нематеријалне културне баштине.
Међутим, уз представе које ће се играти током децембра, малишани ће имати прилику и да се упознају са животом Ескима, невјероватним народом који је настањен на самом сјеверу, на арктичким обалама Сјеверне Америке и Гренланду, а којих на свијету има само шездесетак хиљада.
Љети станују у шаторима од крзна, а зими у иглоу, зимској кући, начињеној од ледених и снијежних плоча, у облику две или више купола спојених тунелом. Уз зидове се граде клупе, на зидовима нише за одлагање покућства, а на врху се остављају отвори за вентилацију
Ескими увијек фасцинирају, јер су далек народ који има своја правила живљења, па је о Ескимима увијек интересантно сазнавати неке нове ствари.
Зато ће овогодишње „Сњешково“ бити прилика да се малишани упознају са овим далеким народом, који себе називају Инуит, што значи „људи“.
Како живе дјечаци и дјевојчице Ескими, од чега њихови родитељи израђују играчке, како пријатељују са хаскијима, псима који их чувају и вуку њихове санке.., дочараће овогодишње Сњешково, кроз ауторски концепт сценографа Дјечијег позоришта, Берине Шушчевић.
У снијежном граду, под кровом Дјечијег позоришта, тако ће од 15. до 30. децембра трајати зимска чаролија, у којој ће, уз бајке браће Грим, стићи и Свети Никола и Деда Мраз, а домаћин, Сњешко Бијелић ће, са малим Ескимима дочекивати дјечицу, дарујући их слаткишима.
Покровитељи овогодишњег Сњешкова су Предсједница Републике Српске, Влада Републике Српске и Републички секретаријат за вјере.