ТРИ ПРОМОЦИЈЕ КЊИГА ДОМАЋИХ ПИСАЦА У ОКВИРУ 20. МЕЂУНАРОДНОГ ФЕСТИВАЛА ПОЗОРИШТА ЗА ДЈЕЦУ

У пратећем програму 20. Међународног фестивала позоришта за дјецу су и три промоције књига. Под мотом „Наши писци, нама и нашој дјеци“ синоћ, 12. октобра публици је представљена књига „Медна каша грофице Берте“, Александра Диме, у преводу Ранка Рисојевића.

Ова књига у издању Дјечијег позоришта Републике Српске објављена је у децембру 2020. године, а повод за њено штампање је представа „Коболди“, у режији Тодора Валова, чија премијера је изведена 6. децембра 2019. године. Представа, чији је литерарни предложак управо ова невјероватна бајка Александра Диме мотивисала је управу Дјечијег позоришта да и књига буде доступна малој публици.

Свим бањалучким школама, одмах по објављивању Позориште је поклонило по 10 примјерака за њихове библиотеке, чиме се двосмјерност школа-театар у образовању и стицању важних навика, остварила у потпуности.

Једнако тако, вечерашњом промоцијом књиге „Упознајте Гагарина, најшашавијег пса у свемиру„, Берислава Благојевића, која је рјешењем Министарства просвјете и културе ушла у званичну лектиру за основне школе, Дјечије позориште снажно афирмише важност литературе за дјецу.

У четвртак, 14. октобра услиједиће и промоција треће књиге – „Јунак у трегерима„, књижевника Јове Чулића.

Модератор промоција је Ранко Павловић, а уз ауторе, промоције чине интерактивнијим и занимљивијим и читања дијелова књига у интерпретацији Александре Спасојевић и Душка Мазалице, глумаца Дјечијег позоришта Републике Српске.