„Црвенкапица“ отвара нову сезону у Дјечијем позоришту Републике Српске

НЕЗАВИСНЕ – По мотивима бајке браће Грим и Шарла Пероа, а у драматизацији и режији руске умјетнице Људмиле Федорове, у Дјечијем позоришту Републике Српске (ДП РС) у суботу, с почетком у 18 часова, премијерно ће бити изведена представа „Црвенкапица“, чиме ће започети 68. сезона у овој позоришној кући.

У представи играју Драгана Илић, Душко Мазалица, Александра Спасојевић, Зорана Шуман, Никола Милаковић, Свјетлана Андрић и Александар Бланић, сценографију и лутке радио је Андреј Запорожскиј, Томислав Пехар је композитор, а сонгове је писао Јово Чулић.

Љиљана Лабовић Маринковић, директорица ДП РС, каже да театар на чијем је челу са сјајним глумцима кроз деценије свог рада први пут ради са руским редитељем.

„Наши глумци радили су са редитељима из Србије, Хрватске, Словеније, Бјелорусије, Њемачке, Пољске, Чешке и Бугарске, а ово је први пут да радимо и да се суочавамо са начином рада руских луткара. Утолико је занимљивије и важније да кажем да сам као продуцент и као директор ове куће, гледајући представу у потпису Људмиле Федорове, видјела тај рукопис који је био неминовно име и презиме које бисмо ми жељели да видимо у Републици Српској. То је била представа ‘Мали ракун’ у извођењу Хрватског казалишта лутака из Сплита. Дуго смо чекали да Људмила уђе у адресар Дјечијег позоришта јер је редитељка попут ове сјајне даме особа и умјетник који је много ангажован и који своје распореде има годинама унапријед“, истакла је Лабовић Маринковићева, откривајући да је ова сарадња договорена још 2019. године.

Додаје да су глумци заједно с ауторском екипом представе од 13. августа, од када трају пробе, уложили много труда и енергије у ову представу.

„Много је људи у представи, тако да се с разлогом захваљујем Јови Чулићу за исписане стихове за представу. Такође, ту је и Ана Марковић, корепетиторка, једна млада професорица музике која је глумцима олакшавала пут до пјесме. Желим да захвалим на повјерењу и Томиславу Пехару, колеги композитору музике из Задра. Много је ту још људи које би требало да споменемо, од видео-анимација, до израде лутака, али оно што је најважније јесте да је пред нама премијера, а да је иза нас толико дана, ноћи, часова, бриге, ангажмана, рада, јер су сви глумци и њихове колеге морали, уз рад на представи, да се отисну и на фестивале, са којих смо доносили награде“, истакла је Лабовић Маринковићева, уз напомену да у подјели ове „Црвенкапице“ нема ниједног глумца из прошле „Црвенкапице“ која је на даскама Дјечијег позоришта Републике Српске играла 20 година.

Додала је да ће ова „Црвенкапица“ бити омаж Драгану Бањцу, преминулом глумцу ове куће, који је у прошлој подјели играо вука.

Редитељка Људмила Федорова каже да се од 2019. до данас десило доста тога што ју је могло спријечити да дође у Бањалуку, али да је на сву срећу стигла.

„Веселим се што се то догодило и мислим да се овакве ствари догађају мимо нас. То се, дакле, морало догодити. Захваљујем свим људима који су сарађивали на представи и мом тиму. Пуно људи је ту учествовало, довезли смо са собом лутке из Русије. Много људи се трудило око лутака. Андреј Запорожскиј је дао цртеже и други људи су направили ове лутке. Захваљујем и Томиславу Пехару. То је за мене било занимљиво искуство да је тим међународни. Тим је из Републике Српске, Андреј и ја смо из Русије, композитор је из Хрватске и то је јако занимљиво“, навела је Федорова.

Додала је да њена „Црвенкапица“ слави живот у свим његовим облицима.

„Било у којој да смо земљи, ова представа је намијењена дјеци, а сва дјеца морају да знају лијепе ствари. Уопште нема везе одакле је дијете и одакле долази тема. Нисам познавала прије ове глумце и имала сам одређени страх, али то је нестало кроз процес рада. Ова представа је рађена у име глумца којег такође нисам познавала, у име Драгана Бањца и због тога сам имала трему, али ова представа је заправо и о животу, о љубави према животу и о било којем облику живота. Представа је и о томе да морамо живјети, да се морамо веселити и да је било какав живот било ког човјека битан. Никад не знаш када ће бити крај, млад си, одрастао си, стар си, болестан и никад не знаш када ће крај, зато мораш да уживаш у животу сада и овдје. То је то што сам схватила током рада на представи“, испричала је Федорова.

Глумица Драгана Илић, која ће се наћи у улози Црвенкапице, казала је да је ово за њу јако лијеп и значајан процес који је био захтјеван у техничком смислу јер има много сонгова, пјевања уживо, анимација лутке и на све то долази глума.

„Морам да кажем да је Људмила имала јако пуно стрпљења у раду са мном и да ме све вријеме охрабривала у смислу да ће неке ствари доћи с временом, и тако је и било. Неке ствари су се десиле с временом, а вјерујем да ће се неке тек десити када дође публика и када будемо имали контакт с дјецом“, казала је Драгана Илић.

Александар Бланић шаљиво је рекао да први пут игра вука, у овој сезони.

„Лијепо је било радити са Људмилом, и поред занатских ствари доста тога се може научити од ње. Дјелује на глумце педагошки и наша сарадња је врло вриједна у умјетничком смислу, која ће се, надам се, наставити“, коментарисао је Бланић, додајући да нису отишли од суштине познате бајке, али и да су направили нешто ново.

Јово Чулић истакао је да му је драго јер је дао свој допринос овој представи.

„Ово је за мене ново искуство иако сам нешто слично радио, али не овим темпом. Овдје нисам имао прилику да чекам инспирацију, него сам је морао јурити. Било је ту маилова, вибер порука, па кад и то није успијевало морао сам се чути телефонски са Људмилом и нашли смо се на крају. Упознао сам једну дивну особу која је добар човјек и велики професионалац. Код нас кажу цјепидлака, а у свијету професионалац. Све у свему једно лијепо, интересантно и узбудљиво искуство“, каже Чулић.

Душко Мазалица, глумац и умјетнички директор ДП РС, кратко је рекао да је ово представа која је и естетски и умјетнички на јако високом нивоу. „То је руска класична школа луткарства с једне, а с друге стране наслов који дјеца траже и хоће да гледају. Наслов ће привући пуно публике и ми имамо прилику да дјеци понудимо умјетност“, закључио је Мазалица.