„Јунак у трегерима“ сутра премијерно у Дјечијем позоришту РС

ГЛАС СРПСКЕ – Представа „Јунак у трегерима“, која је рађена у режији Дубравка Торјанца, по књизи Јове Чулића, намијењена је малишанима од три године, али и оним старијим и премијерно ће бити изведена сутра у 18 часова у Дјечијем позоришту Републике Српске.

Дјечаци и дјевојчице моћи ће да уживају у занимљивој авантури јунака у трегерима, а посебну пажњу привући ће им маестрални, шарени костими и лутке које ће им ансамбл Дјечијег театра дочарати на сцени.

Редитељ Дубравко Торјанац, из Хрватског народног казалишта Вараждин истакао је да је са ансамблом провео четири креативне седмице.

– Трудили смо се да будемо и озбиљни и весели, тако да је сарадња била право уживање. Драго ми је што сам упознао сценографкињу Ирину Сомборац, јер смо заједничким радом створили представу. Ако се не трудимо да позориштем побјеђујемо окрутну стварност, онда наша мисија не ваља. Ми смо ту да постављамо питања, да отварамо нове видике, да увесељавамо, али и доводимо у сумњу неке ствари у свијету за које нам се чини да их не можемо промијенити – објаснио је Торјанац.

Глумац Слободан Перишић који игра јунака у трегерима нагласио је да позориште кроз представе проговара о важним стварима.

– Ријеч је о јунаку који ради и живи на провинцијској фарми гдје је главна фаца пијетао који не може да кукуриче. Стварни проблем јунака је што је гладан. Стицајем околности он учествује у спашавању персоне која припада елити и потом креће глорификација његовог лика – истакао је Перишић.

Додао је да славећи јунаков подухват увиђамо друштвено нормативне бесмислице.

– Додјељујући нашем јунаку признања, одликујући га медаљама, том глорификацијом малог човјека они уздижу себе. На крају јунак остаје гладан. Колико год се чинило да се ДПРС бави забавом и разонодом, оно учествује у едукацији дјеце и у стварању озбиљних људи на којима остаје ово друштво – закључио је Перишић.

Глумица Зорана Шуман, која анимира Фризлу, једну од четири кокошке, испричала је да ликови који се појављују немају простора за већи психолошки развој, али да су својим карактерима јасни од самог почетка.

– Фризла слијепо вјерује свом кокану, којег обожава па и она на почетку исмијава Кизу. Но један догађај који ју је погодио промијенио је њен став према Кизи. Позивамо малишане да дођу јер је ово посластица за њих – навела је она.

Директорица ДПРС Љиљана Лабовић Маринковић истакла је да смо у окрутном времену постали најокрутнији према себи.

– Треба гласније да говоримо да су иза нас двије године потпуног људског потопа, како друштвеног тако и социјалног. Зато желим да захвалим глумцима и техници ДПРС који су у деликатним ситуацијама у времену короне иза себе оставили представе „Вук са мирисом бобица“, „Јаблан“, „Ружно паче“, „Седам гавранова“, али и ову премијеру која је ода животу – рекла је она.

Драматизацију текста је радила Весна Косец Торјанац, а поред поменутих, у представи играју и Ана Анђелић, Драгана Илић, Ђурђа Вукашиновић, Александар Бланић и Ђорђе Јанковић.

ЛУТКЕ

Костимограф Ирина Сомборац која је радила дизајн лутака, сценографију и костиме истакла је да јој је било предивно радити у Бањалуци.

– Важно је истаћи да ово позориште поседује велики број радионица у којима смо све реализовали. Са Дубравком радим први пут, дао ми је толико слободе у креирању а то је веома важно – рекла је она.