ODLUKE I OBRAZLOŽENJA ŽIRIJA

Žiri Dvadeset drugog međunarodnog festivala pozorišta za djecu BANJA LUKA 2023, u sastavu: dr. Marijana Prpa Fink, profesor, Novi Sad, Srbija, predsjednik, Goran Bulajić, dramaturg i reditelj, Podgorica, Crna Gora, član, i Zorana Šuman, glumica Dječijeg pozorišta Republike Srpske, član, u periodu od 8. do 14. oktobra 2023. godine ocjenjivao je konkurenciji za nagrade 14 predstava iz devet država.
Učestvovali su: Pozorište mladih, Novi Sad, Pozorište lutaka „Pinokio“ i Malo pozorište „Duško Radović“, Beograd, Srbija, Gradsko kazalište „Žar ptica“, Zagreb, Kazališna družina „Pinklec“, Čakovec i Kazalište lutaka, Zadar, Hrvatska, Pozorište „Vesel“, Veliko Trnovo i Državno lutkarsko pozorište, Ruse, Bugarska, Pozorište mladih, Sarajevo, Teatar „LALKA“, Varšava, Poljska, Institut „Kuskus“ i Umjetnička produkcija, Ljubljana, Slovenija , Pozorište „Tjatar“, Nitra, Slovačka, Teatar sjenki „Kemal Fatih Polat“, Istanbul, Turska i Teatar „Neamera“, Puerto Real, Španija.
Na završnoj sjednici održanoj 14. oktobra 2023. godine žiri je jednoglasno donio sljedeće odluke:
SPECIJALNA NAGRADA ZA KOLEKTIVNU IGRU dodjeljuje se ansamblu Državnog lutkarskog pozorišta, Ruse, Bugarska
U predstavi „Pas koji …“, glumci grade scenski jezik kroz radost igranja i doprinose snažnom dejstvu na djecu, kao publiku.
SPECIJALNA NAGRADA dodjeljuje se predstavi „Kad je bio mrak“, Malog pozorišta „Duško Radović“, Beograd, Srbija za njegovanje i afirmaciju poezije u pozorištu.
SPECIJALNA NAGRADA za dizajn lutkarskih likova dodjeljuje se predstavi
„Čarobnjak iz Oza“, Pozorište „Lalka“, Varšava, Poljska
Likovi koji su dizajnirani izuzetnim osjećajem za kreiranje likova kroz objekte i lutke, doprinijeli su čaroliji koja je sastavni dio predstave.
SPECIJALNA NAGRADA za unapređenje odnosa između tradicije i modernog dodjeljuje se predstavi „Predstave svjetskih zvijezda“ Teatra sjenki „Kemal Fatil Polat“, Istanbul, Turska
U predstavi je odnos prema tradiciji kroz staru pozorišnu tehniku „karađoz“ omogućio djeci da se upoznaju sa modernim muzičkim izrazom i na taj način prepoznaju vrijednost tradicije sa poštovanjem prema savremenim scenskim i medijskim izrazima.
GLUMAČKE NAGRADE:
Kristina Savkov – za ulogu Koraline, u predstavi „Koralina“ Pozorišta mladih, Novi Sad, Srbija
Glumica Kristina Savkov je vještim lutkarskim znanjem i vještinom vodila mladu publiku kroz čudesni svijet Koralininih doživljaja sa izuzetnim osjećajem za nijanse u brojnim promjenama kroz koje je glavna junakinja prošla.
Amanda Prenkaj – za ulogu Fride u predstava „Mala Frida“, Gradsko kazalište „Žar ptica“, Zagreb, Hrvatska
Glumica Amanda Prenkaj tačnim izvođenjem zadatog scenskog zadatka, u građenju scenskog jezika kroz tjelesni izraz, otkriva djeci lik velike slikarke, gradeći emociju prijateljstva i iskrenosti, kao važnih principa u životnim procesima.
U predstavi „Čarobnjak iz Oza“, Pozorišta „Lalka“, Varšava, Poljska dodjeljuju se 3 glumačke nagrade:
Magdaleni Pamula za ulogu Doroti koju gradi na matrici koja na originalan način priča dobro poznatu scensku priču i omogućava djeci da osjete magiju glumačkih vještina koje ravnopravno sa ostalim scenskim elementima donose emociju čarolije.
Hani Turnau za ulogu Doroti, koja izuzetnim poznavanjem igračkih, kao i pjevačkih veština, suptilnim nijansiranjem odnosa koje gradi na sceni sa drugim likovima, uvjerljivo dočarava lik Doroti.
Glumcu Gžegožu Felušu, koji ulogom Oza osobenim glumačkim izrazom i autoritetom uloge koju igra, sa glumačkim nijansama u scenskom izrazu, dočarava djeci svijet povjerenja, neophodnog u procesu odrastanja.
Nagrada „Dragan Banjac“ za najkomičniju glumačku igru dodjeljuje se Dominiku Karakašiću za ulogu Karlsona, u predstavi „Karlson s krova“, u produkciji Kazališta lutaka Zadar.
Energija Dominika Karakašića, kojom već treći put plijeni pred banjalučkom publikom snažan su argument da i ovogodišnji Karlson, taj čudesni mali lutak u rukama ovog umjetnika ima srce koje je od sveg srca nasmijavalo, nasmijalo i oduševilo naše mališane.
NAGRADA ZA NAJBOLJU REŽIJU: Jakub Maksimov, „KORALINA“, Pozorište mladih, Novi Sad, Srbija
Predstavom „Koralina“ reditelj Jakub Maksimov dovodi do virtuoznosti jedinstvo scenskih elemenata lutkarstva, scenografije, svjetla i muzike. Ova virtuozno vođena partitura scenskog izraza omogućava djeci kao publici otkrivanje uzbudljivog svijeta pozorišne igre sa izuzetnim osjećajem za scenski ritam koji dovodi do emocije.
NAGRADA ZA NAJBOLJU SCENOGRAFIJU: Igor Vasiljev, „MALA FRIDA“, Gradsko kazalište „Žar ptica“, Zagreb, Hrvatska
Scenografija u predstavi „Mala Frida“ ima više funkcija u predstavi. Osim što određuje prostor i označava mjesto igre, ona je i sastavni dio radnji koje određuju igru glumaca, zatim likova koji su izmaštani, ali je i dio dramaturškog preokreta u predstavi kojim je označila i promjenu scenskog vremena.
NAGRADA ZA NAJBOLJU MUZIKU Petru Kusu u predstavi „LUDA ŠUMA“ Instituta „Kuskus“ i Umjetničke produkcije Ljubljana, Slovenija
Muzika u predstavi „Luda šuma“ oživljava svijet prirode scenskim elementima koji muziciraju virtuoznim tehnikama izvođača i stvaraju scenski vrijeme-prostor ozvučen emocijama.
GRAN PRI, NAJBOLJA PREDSTAVA U CJELINI: „LUDA ŠUMA“ Instituta „Kuskus“ i Umjetničke produkcije, Ljubljana, Slovenija
U predstavi „Luda šuma“ scenski jezik je građen nesvakidašnjim tehnikama scenskog izraza u kojim glumačko dejstvo, principi lutkarskog pozorišta i svega vidljivog na sceni ostvaruju stil igre koji etičkim i estetskim principima daju vrhunski pozorišni doživljaj za djecu kao publiku.
dr. Marijana Prpa Fink, predsjednik
Goran Bulajić, član
Zorana Šuman, član
Ljiljana Labović Marinković, direktor Festivala