19. MEĐUNARODNI FESTIVAL POZORIŠTA ZA DJECU

19. Međunarodni festival pozorišta za djecu i ove godine trebalo bi da bude održan u prvoj nedjelji oktobra. Hoće li Festivala biti i na koji način će biti moguća njegova organizacija je neizvjesno. Ipak, sa optimizmom i nadom da će i ovogodišnji oktobar biti u znaku svjetskih teatara za djecu, danas smo uputili pismo svojim kolegama, koje vam dostavljamo u cijelosti:

Uvažene kolege, dragi prijatelji,
već devetnaest godina u mjesecu maju vas obavještavamo i još jednim pozivom podsjećamo da se prijavite na naš Međunarodni festival pozorišta za djecu, kako bismo u junu završili selekciju i sačinili repertoar za oktobar.
Ove godine to podsjećanje ima sasvim drugačiji kontekst, jer se pandemija korona virusa najsurovije manifestovala na pozorišnu umjetnost.
Niko od nas ne igra predstave, a globalno je najneizvjesnije kada će i kako teatri otvoriti svoja vrata. Kako ćemo dočekivati i smještati svoju publiku, kako ćemo organizovati probe, kako igrati predstave? Neizvjesnost je nad krovovima i ispod krovova svakog teatra.
Uvjereni da umjetnost ne može (ne)stati i da ćemo dočekati trenutak velikog povratka teatra među ljude, molimo vas da ipak i dalje, do 31. maja prijavljujete svoje predstave i da vjerujete da će našeg Festivala biti.
Uz sve okolnosti, vaše prijave su dobrodošle i u junu, julu, avgustu, pa i u septembru.., jer svaki mjesec, kao i svaki dan može donijeti dobre vijesti i dići zavjese nad našim pozornicama.
Sa nadom da ćemo se ipak sresti u oktobru u Banja Luci, srdačno vas pozdravljamo.