Ansambl DP RS istrajao u misiji promovisanja umjetnosti i u godini pandemije

NEZAVISNE –  I pored svih okolnosti koje je nametnula pandemija virusa korona, poslovanje Dječijeg pozorišta Republike Srpske (DP RS) u ravni je sa godinama u kojima nije bilo kovid mjera ograničavanja i zabrane djelovanja, saopštili su iz ove kuće sumirajući rezultate iz odlazeće 2021. godine.

„Dječije pozorište je u potpunosti ispunilo repertoarski plan i uspješno realizovalo četiri premijere. Prva premijera bila je 25. februara – ‘Djevojčica i drvo’, druga je igrana 3. jula – ‘Vuk sa mirisom bobica’, treća 10. oktobra – ‘Jablan’, a četvrta premijera na daskama koje život znače bila je 15. decembra – ‘Sedam gavranova'“, naveli su iz DP RS.

Najvažniji datum u 2021. godini za ovaj teatar, kako kažu, svakako je 26. oktobar, kada su glumci Duško Mazalica i Božana Bijelić stekli prestižno zvanje prvaka pozorišta. Natalija Trivić, ministarka prosvjete i kulture, tom prilikom je istakla da je ovo veliki dan u kulturi Republike Srpske, kada se odaje priznanje zaslužnim kulturnim djelatnicima.

„Nesporno je da su ovo dvoje glumaca, koji predano rade više od 20 godina, osvojili veliki broj priznanja radeći u nacionalnom teatru i predstavljajući Republiku Srpsku u regionu i svijetu“, riječi su kojima je Trivićeva zvanično promovisala prve glumce prvake u istoriji Dječijeg pozorišta.

Iako zbog složene epidemiološke situacije ansambl DP RS u 2021. godini nije mnogo putovao, predstave ovog pozorišta osvojile su tri važne nagrade. Naime, predstava „Sirano de Beržerak“ Igora Bojovića, u režiji Juga Radivojevića, donijela je prvu nagradu Dječijem pozorištu Republike Srpske u 2021. godini. Riječ je o nagradi „Slobodanka Caca Aleksić“ za najbolju režiju predstave za djecu u 2019/20. godini, a koju je ustanovilo Pozorištance „Puž“ iz Beograda.

U septembru na prvom Međunarodnom festivalu lutkarske umjetnosti u Mostaru nagradu za najbolju ulogu žiri je dodijelio Zorani Šuman za ulogu Vučice u predstavi „Vuk sa mirisom bobica“, a kompozitor Marko Lucijan Hrašćanec dobio je nagradu za muziku u ovoj predstavi.

Tokom ljeta, od 14. avgusta do 30. septembra, i ove godine je DP RS otvorilo vrata svog „Malog teatra pod velikim zvijezdama“, dok je u oktobru ova kuća bila domaćin jubilarnog, 20. Međunarodnog festivala pozorišta za djecu „Banjaluka 2021“. Na festivalu je učestvovalo devet država: Srbija, Rusija, Poljska, Hrvatska, Slovenija, Slovačka, Sjeverna Makedonija, Njemačka i Italija.

Posljednjeg mjeseca u 2021. godini DP RS je 11. put organizovalo „Snješkovo“, a teatar je objavio i knjigu „Medna kaša grofice Berte“ Aleksandra Dime, u prevodu Ranka Risojevića. Knjiga je nastala nakon realizacije predstave „Koboldi“ (decembar 2019) te je bila izdavački poduhvat Dječijeg pozorišta u 2020. godini, a već u januaru 2021. po 10 primjeraka ove knjige je distribuisano bibliotekama u 26 banjalučkih osnovnih škola, potom Centru „Zaštiti me“ i Domu za nezbrinutu djecu „Rada Vranješević“. Kroz ovaj i mnoge druge projekte (manifestacija „Naši učitelji“, Svjetski dan pozorišta, projekat „Pametna klupa“ itd), DP RS je ostvarilo saradnju sa širom društvenom zajednicom.

„Uz sve epidemiološke mjere, svakodnevnu dezinfekciju prostora i preventivne radnje kojima se onemogućava da Dječije pozorište bude izloženo rizicima zaraze, ansambl nacionalnog teatra dosljedno je i u 2021. godini istrajavao u svojoj misiji promovisanja vrhunske umjetnosti i kulture neophodne za razvoj djece. I ova, 2021. godina je bila teška, ali smo uspjeli da ostvarimo rezultate kojima dostojno branimo svoj status – nacionalnog teatra za najmlađe“, rezimirali su iz DP RS.