Дјечије позориште већ позвано на први међународни фестивал 2023. године Лав путује у Пољску

​Представа Дјечијег позоришта Републике Српске „Био једном један лав“, у режији Николе Бундала, позвана је да учествује у такмичарској конкуренцији 36. Међународног луткарског фестивала „Театар у коферу“, у Ломжи, Пољска, који се одржава од 31. маја до 3. јуна 2023. године.
​Селектор Фестивала, редитељ Јарослав Антоњук је, видјевши снимак, оцијенио да је изненађен представом, која је другачије естетике од до сада виђених представа ДПРС. Концепт, модернистичка форма и идеја открива младог редитеља и његов отворен поглед на савремени театар и изазован умјетнички формат. Уз све похвале глумачком ансамблу и сценографу представе, селектор је овим ријечима упутио званичан позив Дјечијем позоришту за учешће.
Ансамблу Дјечијег позоришта ово неће бити прво путовање у Пољску, јер су и 2001. године учествовали на 14. Међународном луткарском фестивалу „Театар у коферу“ са представом „Мала Елфа“, у режији Славча Маленова, када су освојили 3 награде: Награду за инсценацију пластике, Награду обласног Војводства за најљепшу представу и Одликовање Војводе подлијевског.
Такође, 2007. године, на 20. Међународном луткарском фестивалу „Театар у коферу“, представа „Аждаја из Војтешке улице“, у режији Славча Маленова je освојила награду за најбољу представу.
Организатор овог Фестивала је Позориште лутака и глумаца у Ломжи, основано 1987. године, које од свог настанка његује Међународни позоришни фестивал „Театар у коферу“, као јединствену смотру и сучељавање најзанимљивијих појава у савременом театру форме.
Представом „Био једном један лав“ у којој играју Ђорђе Јанковић, Зорана Шуман, Свјетлана Андрић и Никола Милаковић, Бањалучани ће након 16 година поново представљати Републику Српску у Пољској.
Подсјећамо, представа „Био једном један лав“ је настала по пјесми Душка Радовића, чијом премијером је 29. новембра 2022. године Дјечије позориште Републике Српске обиљежило стогодишњицу рођења овог великог српског интелектуалца, новинара и писца.