Dječije pozorište već pozvano na prvi međunarodni festival 2023. godine Lav putuje u Poljsku

​Predstava Dječijeg pozorišta Republike Srpske „Bio jednom jedan lav“, u režiji Nikole Bundala, pozvana je da učestvuje u takmičarskoj konkurenciji 36. Međunarodnog lutkarskog festivala „Teatar u koferu“, u Lomži, Poljska, koji se održava od 31. maja do 3. juna 2023. godine.
​Selektor Festivala, reditelj Jaroslav Antonjuk je, vidjevši snimak, ocijenio da je iznenađen predstavom, koja je drugačije estetike od do sada viđenih predstava DPRS. Koncept, modernistička forma i ideja otkriva mladog reditelja i njegov otvoren pogled na savremeni teatar i izazovan umjetnički format. Uz sve pohvale glumačkom ansamblu i scenografu predstave, selektor je ovim riječima uputio zvaničan poziv Dječijem pozorištu za učešće.
Ansamblu Dječijeg pozorišta ovo neće biti prvo putovanje u Poljsku, jer su i 2001. godine učestvovali na 14. Međunarodnom lutkarskom festivalu „Teatar u koferu“ sa predstavom „Mala Elfa“, u režiji Slavča Malenova, kada su osvojili 3 nagrade: Nagradu za inscenaciju plastike, Nagradu oblasnog Vojvodstva za najljepšu predstavu i Odlikovanje Vojvode podlijevskog.
Takođe, 2007. godine, na 20. Međunarodnom lutkarskom festivalu „Teatar u koferu“, predstava „Aždaja iz Vojteške ulice“, u režiji Slavča Malenova je osvojila nagradu za najbolju predstavu.
Organizator ovog Festivala je Pozorište lutaka i glumaca u Lomži, osnovano 1987. godine, koje od svog nastanka njeguje Međunarodni pozorišni festival „Teatar u koferu“, kao jedinstvenu smotru i sučeljavanje najzanimljivijih pojava u savremenom teatru forme.
Predstavom „Bio jednom jedan lav“ u kojoj igraju Đorđe Janković, Zorana Šuman, Svjetlana Andrić i Nikola Milaković, Banjalučani će nakon 16 godina ponovo predstavljati Republiku Srpsku u Poljskoj.
Podsjećamo, predstava „Bio jednom jedan lav“ je nastala po pjesmi Duška Radovića, čijom premijerom je 29. novembra 2022. godine Dječije pozorište Republike Srpske obilježilo stogodišnjicu rođenja ovog velikog srpskog intelektualca, novinara i pisca.