OTVARA SE MUZEJ LUTAKA

SRSPKA INFO –

Dječije pozorište Republike Srpske počelo je sa pripremama Muzeja lutaka, kako bi ga u ponedjeljak 18. maja otvorili i dočekali svoju najmlađu publiku.
Kako kažu u Pozorištu, Muzej su okrenuli “naopačke” i sve i jedan eksponat oprali, prebrisali, dezinfikovali, kako onaj pod staklima, tako i one u prostoru.

Scenografkinja Berina Šuščević i rekviziter Vasko Jordanov, u dogovoru sa šefom tehnike Sašom Šumanom, iznijeli su još neke nove eksponate kako bi Muzej bio bogatiji i time zanimljiviji malim posjetiocima.

-Ono što sad posebno uvezuje Muzej i Pozorište je da su dječica već dva mjeseca na “Jutjubu” upravo gledala naše stare predstave, čije su lutke i scenografije pod vitrinama. Tako da su “juče” vidjeli “Aždaju iz Vojteške ulice” ili “Čarobnu frulu”, a “sutra” će ih vidjeti i uživo, kao muzejske eksponate. Jedno na drugo se naslonilo – rekla je direktorica Dječijeg pozorišta Ljiljana Labović Mariković.

Kako objašnjava, u dogovoru sa nadležnima u Institutu za zaštitu zdravlja Republike Srpske, usaglasili su se oko potrebnih mjera kada djeca počnu da dolaze.

-Prostor Stalne postavke gdje su izložene slike i Muzej lutaka ima nekoliko stotina kvadratnih metara, tako da cijenimo da će po deset ljudi, sa propisane udaljenosti, moći da obilazi prostor. Postavili smo platforme za dezinfekciona sredstva kroz koje će se dezinfikovati obuća, a naši dežurni će i dezinfikcionim sprejevima prelaziti preko rukavica. Prostor je moguće provjetravati, što je naročito važno, a potom po dnevnom zatvaranju Muzeja, ponovo ćemo dezinfikovati cijeli prostor – objasnila je direktorica Muzeja.

U Muzej su postavili i kompletnu scenografiju nekoliko predstava, tako da će djeca vidjeti i lutke iz “Crvenkape”, “Ivice i Marice”, “Čarobnjaka iz Oza”.

-Najvjerovatnije ćemo sedmično mijenjati ove mobilne postavke i tako činiti Muzej zanimljivijim. Ispred Pozorišta biće naš „fejshol“, tako da se posjetioci mogu fotografisati i trajno zabilježiti i ove, malo drugačije trenutke provedene u Pozorištu – dodala je.

-Kada budemo otvarali Muzej naši glumci će odjeveni u kostime iz predstave “Koboldi”, sve sa lutkama, stati ispred ulaza i napraviti nekoliko fotografija, kojima ćemo na Fejsbuku, Tviteru i Instagramu simbolično poslati njihovu poruku da je Muzej otvoren i da su posjetici dobrodošli – objasnila je.

Ovu praksu će nastaviti i narednih dana pa će izaći u kostimima iz predstave “Peća i vuk”, “Noć u Merlinovom zamku”, “Medvjedić Timotej” i “Doživljaji mačka Toše“.

-Želimo u tih pet dana sa pet setova fotografija ansambla na ulazu u Pozorište, poslati poruku ohrabrenja, podrške i apela da je Dječije pozorište uz sve građane, kao što su oni uz svoje Pozorište – objasnila je.
Kako kaže, ukoliko epidemiološka situacija bude dozvoljavala, organizovaće i lutkarske radionice, kako bi glumci interaktivno komunicirali sa djecom.

-Mi ne smijemo napraviti pogrešan korak i sve što budemo činili biće u apsolutnom saglasju sa instrukcijama i preporukama ljekara i kriznih štabova – naglašava.

Paralelno sa ovim načinom komunikacije sa publikom, njihove bravarske i stolarske radionice, te krojačnica počinju da izrađuju scenografiju i kostime za nove repertoarske predstave “Ružno pače” i “Djevojčica i drvo”.

-Istina, još se nismo “ohrabrili” za probe, zbog bliskosti i usmjerenosti glumca na glumca na probama, ali sagledavajući okolnosti, uskoro ćemo nastaviti i taj rad. Ipak, ja sam vrlo srećna što ćemo upaliti svjetla na našoj kući koja je uronila u planetarni mrak nametnut pandemijom virusa korona. Pritom sam i vrlo zabrinuta i nespokojna, jer kao odgovoran direktor, odnosno kao odgovoran čovjek moram preduzeti sve da nijednom našom radnjom ili postupkom ne pošaljemo lošu poruku, ili ne daj Bože, prouzrokujemo bilo kakav problem. Na velikom smo zadatku i tom zadatku moramo časno odgovoriti – objasnila je direktorica Dječijeg pozorišta.

Predstave na Kastelu

Ljiljana Labović Marinković: Gradonačelniku Banjaluke, gospodinu Igoru Radojičiću smo uputili pismo-prijedlog da, nadajući se poboljšanju opšte situacije, uradimo nešto zajedno na ljeto i da eventualno naše predstave igramo na sceni u Kastelu ili na nekim drugim javnim površinama u gradu. U svim pozorištima s početka ljeta je kraj sezone, ali kako smo mi željni da igramo, ukoliko to bude izvodljivo, učinili bismo nešto za grad i naše sugrađane tokom ljetnjih mjeseci. Kada briga o zdravlju ne bude jedini parametar rada svih javnih ustanova, sasvim je prirodno da briga jednih o drugima dolazi u prvi plan. Moramo saborno i solidarno vraćati život u normalne kolosijeke i dati snažne poruke da nam je važna umjetnost i da ćemo uz umjetnost prevazići psihološke posljedice koje će neminovno proizvesti izolacija, otuđenost i fizička udaljenost jednih od drugih.