ОТВАРА СЕ МУЗЕЈ ЛУТАКА

СРСПКА ИНФО –

Дjечије позориште Републике Српске почело је са припремама Музеја лутака, како би га у понедјељак 18. маја отворили и дочекали своју најмлађу публику.
Како кажу у Позоришту, Музеј су окренули “наопачке” и све и један експонат опрали, пребрисали, дезинфиковали, како онај под стаклима, тако и оне у простору.

Сценографкиња Берина Шушчевић и реквизитер Васко Јорданов, у договору са шефом технике Сашом Шуманом, изнијели су још неке нове експонате како би Музеј био богатији и тиме занимљивији малим посјетиоцима.

-Оно што сад посебно увезује Музеј и Позориште је да су дјечица већ два мјесеца на “Јутјубу” управо гледала наше старе представе, чије су лутке и сценографије под витринама. Тако да су “јуче” видјели “Аждају из Војтешке улице” или “Чаробну фрулу”, а “сутра” ће их видјети и уживо, као музејске експонате. Једно на друго се наслонило – рекла је директорица Дјечијег позоришта Љиљана Лабовић Мариковић.

Како објашњава, у договору са надлежнима у Институту за заштиту здравља Републике Српске, усагласили су се око потребних мјера када дјеца почну да долазе.

-Простор Сталне поставке гдје су изложене слике и Музеј лутака има неколико стотина квадратних метара, тако да цијенимо да ће по десет људи, са прописане удаљености, моћи да обилази простор. Поставили смо платформе за дезинфекциона средства кроз које ће се дезинфиковати обућа, а наши дежурни ће и дезинфикционим спрејевима прелазити преко рукавица. Простор је могуће провјетравати, што је нарочито важно, а потом по дневном затварању Музеја, поново ћемо дезинфиковати цијели простор – објаснила је директорица Музеја.

У Музеј су поставили и комплетну сценографију неколико представа, тако да ће дјеца видјети и лутке из “Црвенкапе”, “Ивице и Марице”, “Чаробњака из Оза”.

-Највјероватније ћемо седмично мијењати ове мобилне поставке и тако чинити Музеј занимљивијим. Испред Позоришта биће наш „фејсхол“, тако да се посјетиоци могу фотографисати и трајно забиљежити и ове, мало другачије тренутке проведене у Позоришту – додала је.

-Када будемо отварали Музеј наши глумци ће одјевени у костиме из представе “Коболди”, све са луткама, стати испред улаза и направити неколико фотографија, којима ћемо на Фејсбуку, Твитеру и Инстаграму симболично послати њихову поруку да је Музеј отворен и да су посјетици добродошли – објаснила је.

Ову праксу ће наставити и наредних дана па ће изаћи у костимима из представе “Пећа и вук”, “Ноћ у Мерлиновом замку”, “Медвједић Тимотеј” и “Доживљаји мачка Тоше“.

-Желимо у тих пет дана са пет сетова фотографија ансамбла на улазу у Позориште, послати поруку охрабрења, подршке и апела да је Дјечије позориште уз све грађане, као што су они уз своје Позориште – објаснила је.
Како каже, уколико епидемиолошка ситуација буде дозвољавала, организоваће и луткарске радионице, како би глумци интерактивно комуницирали са дјецом.

-Ми не смијемо направити погрешан корак и све што будемо чинили биће у апсолутном сагласју са инструкцијама и препорукама љекара и кризних штабова – наглашава.

Паралелно са овим начином комуникације са публиком, њихове браварске и столарске радионице, те кројачница почињу да израђују сценографију и костиме за нове репертоарске представе “Ружно паче” и “Дјевојчица и дрво”.

-Истина, још се нисмо “охрабрили” за пробе, због блискости и усмјерености глумца на глумца на пробама, али сагледавајући околности, ускоро ћемо наставити и тај рад. Ипак, ја сам врло срећна што ћемо упалити свјетла на нашој кући која је уронила у планетарни мрак наметнут пандемијом вируса корона. Притом сам и врло забринута и неспокојна, јер као одговоран директор, односно као одговоран човјек морам предузети све да ниједном нашом радњом или поступком не пошаљемо лошу поруку, или не дај Боже, проузрокујемо било какав проблем. На великом смо задатку и том задатку морамо часно одговорити – објаснила је директорица Дјечијег позоришта.

Представе на Кастелу

Љиљана Лабовић Маринковић: Градоначелнику Бањалуке, господину Игору Радојичићу смо упутили писмо-приједлог да, надајући се побољшању опште ситуације, урадимо нешто заједно на љето и да евентуално наше представе играмо на сцени у Кастелу или на неким другим јавним површинама у граду. У свим позориштима с почетка љета је крај сезоне, али како смо ми жељни да играмо, уколико то буде изводљиво, учинили бисмо нешто за град и наше суграђане током љетњих мјесеци. Када брига о здрављу не буде једини параметар рада свих јавних установа, сасвим је природно да брига једних о другима долази у први план. Морамо саборно и солидарно враћати живот у нормалне колосијеке и дати снажне поруке да нам је важна умјетност и да ћемо уз умјетност превазићи психолошке посљедице које ће неминовно произвести изолација, отуђеност и физичка удаљеност једних од других.