„Jablan“ otvara međunarodni festival pozorišta za djecu

GLAS SRPSKE – Predstava „Jablan“ po pripovijetki Petra Kočića otvoriće 20. Međunarodni festival pozorišta za djecu, koji se od nedjelje 10. oktobra održava u Banjaluci.

Biće to premijera predstave Jablan, u režiji Duška Mazalice“, rekla je Labovićeva na konferenciji za novinare. Labovićeva je napomenula da će predstave u takmičarskom programu ocjenjivati međunarodni žiri kojeg čini reditelj iz Srbije Isidora Goncić, reditelj iz Hrvatske Dubravko Torjanac, te glumac Dječijeg pozorišta Republike Srpske Slobodan Perišić.

Labovićeva je navela da svi dosadašnji festivali pozorišta za djecu predstavljaju velike pobjede Banjaluke i Republike Srpske, koje su dočekivale velike teatre i svjedočili vrhunskim predstavama. Reditelj predstave „Jablan“ Duško Mazalica rekao je da mu je velika čast da ova predstava otvara jubilarni festival, te da mu je bio veliki izazov da se suoči sa tako lijepim književnim izražajem Petra Kočića.

„Morali smo da napravimo dramsko djelo od književne pripovijetke. Nismo mnogo namaštavali, nego smo iskoristili segment ljubavne patnje iz pripovijetke Kroz maglu i na taj način smo uspjeli da stvorilo dramaturšku srce na koje bi i Kočić bio ponosan“, naveo je Mazalica.

Ovo je prva režija glumca Duška Mazalice, koji je član Dječijeg pozorišta 23 godine. Uloga Luje povjerena je studentu četvrte godine Akademije umjetnosti u Banjaluci Radi Kostiću, lutku Jablana animiraju Božana Bijelić i Zorana Šuman, dok Rudonju animiraju Đorđe Janković i Đurđa Vukašinović Babić. Scenografiju i izradu lutaka potpisuje Adisa Vatreš Selimović, kostim Jelena Stojčić, dok je autor muzike Aleksandar Blanić.

Pokrovitelji 20. Međunarodnog festivala pozorišta za djecu su predsjednik Republike Srpske, Vlada Srpske, Ministarstvo prosvjete i kulture Srpske, Ministarstvo kulture i informisanja Srbije i Grad Banjaluka. Festival počinje premijerom predstave „Jablan“ u nedjelju u 19.00 časova i traje do subote 16. oktobra.