„Junak u tregerima“ na festivalu u Beogradu

Dječijem pozorištu Republike Srpske i ove godine je pripala čast da zatvori 53. Susrete profesionalnih pozorišta lutaka Srbije.
Predstava „Junak u tregerima“, Jove Čulića, u režiji Dubravka Torjanca tako će u petak, 2. decembra 2022. godine sa početkom u 18.00 časova na sceni Pozorišta lutaka „Pinokio“ u Beogradu zatvoriti ovu lutkarsku manifestaciju koju organizuje srpski ogranak svjetskog lutkarskog Udruženja UNIMA.
Susreti profesionalnih pozorišta lutaka Srbije svake godine se organizuju u drugom gradu, kako bi svi teatri bili domaćini najznačajnijim ostvarenjima iz prethodne sezone.
Ove godine domaćin Susreta je Pozorište lutaka „Pinokio“, u kojem će od 29. novembra do 2. decembra, u takmičarskom dijelu učestvovati Pozorište lutaka Niš, Malo pozorište „Duško Radović“, Beograd, Pozorište za decu i mlade Kragujevac, Pozorište mladih Novi Sad, Narodno pozorište „Toša Jovanović“ Zrenjanin, Dečje pozorište Subotica i Pozorište lutaka „Pinokio“.
Tokom pratećeg programa trajaće lutkarske radionice za djecu i za glumce, biće priređena i promocija monografije „Pola veka igre“, koja će obilježiti i prikazati rad Pozorišta lutaka „Pinokio“ od osnivanja 1972. godine, do danas.
Saradnja, kakvu Dječije pozorište Republike Srpske već decenijama baštini sa teatrima Srbije i ovogodišnjim pozivom za svečanost zatvaranja Susreta potvrđuje da je banjalučki ansambl važan učesnik i gost najznačajnijih kulturnih manifestacija u Srbiji.
U predstavi „Junak u tregerima“ igraju Slobodan Perišić, Zorana Šuman, Đorđe Janković, Ana Anđelić, Aleksandar Blanić, Đurđa Vukašinović i Dragana Ilić.