Кратак предах пред 68. сезону Дјечијег позоришта Републике Српске

Након извођења представе “Гагарин, најшашавији пас у свемиру”, Берислава Благојевића, у режији Јована Царана, коју је ансамбл Дјечијег позоришта Републике Српске одиграо у недјељу, 25. јуна, накратко је спуштена завјеса над сценом националног театра за дјецу.
Љетном паузом се заокружује и 67. сезона, тако да од септембра почињу званични датуми, који ће бити дио нове сезоне Дјечијег позоришта.А како је сваки почетак и важна свечаност, 68. сезона ће бити отворена 1. октобра представом “Црвенкапа”, у режији Људмиле Федорове, редитељке из Русије. Наиме, већ 13. августа почињу пробе и рад на најпопуларнијој свјетској бајци браће Грим. Представа “Црвенкапа”, у режији Живомира Јоковића, била је на репертоару Дјечијег позоришта Републике Српске двадесет година, а њен вијек се завршио прераном смрћу члана ансамбла, Драгана Бањца(1975-2022) , чија улога Ловца ће остати антологијска успомена на овог сјајног умјетника.

Нова “Црвенкапа” својеврстан је омаж и сјећање на Драгана Бањца, чије име ће од ове године бити наслов специјалне награде Међународног фестивала позоришта за дјецу. Наиме, на приједлог Умјетничког ансамбла ДПРС-а, установљена је Специјална награда Драган Бањац, за најкомичнију улогу на Фестивалу.