Међународни фестивал позоришта за дјецу – Бањалука 2020.

Чаробни, шарени и разиграни свијет најљепших свјетских бајки биће представљен малишанима на Међународном фестивалу позоришта за дјецу – Бањалука 2020. у Дјечијем позоришту Републике Српске.
Бањалучка публика ће имати прилику да ужива у најсавременијим луткарским остварењима из Шпаније, Чешке, Бугарске, Пољске, Србије, Словеније, Хрватске и БиХ.Манифестација ће трајати од 6. до 12. октобра, а ријеч је о 19. издању овог, иначе једног од најпрестижнијих међународних фестивала позоришта за дјецу на Балкану.

Из Дјечијег позоришта РС су истакли да је и овогодишњи фестивал датумом везан уз Међународну недјељу дјетета, те да има посебну мисију у смислу едукације дјеце и младих, јачања постојеће и стварања нове позоришне публике.

– Епидемија вируса корона зауставила је многе врхунске догађаје из свијета умјетности, али ови проблеми су, с друге стране, произвели нове линије комуникације и заједништва, којим су умјетници солидарно одлучни у узајамној подршци – рекли су из Дјечијег позоришта РС.

Истакли су да су колеге из Шпаније, Чешке, Бугарске и Пољске прихватиле приједлог дирекције бањалучког фестивала да снимак њихових представа буде пројектован на платну, на малој сцени Дјечијег позоришта.

– Они због епидемиолошких стандарда везаних за међународна путовања неће доћи у Бањалуку, али ће стићи њихове представе – казали су из Дјечијег позоришта РС.

Објаснили су да је ријеч о представама “Целесте” Позоришта “Луз Микро” из Шпаније, затим “Авантуре медвједића” коју изводи Позориште “Лалка” из Варшаве, односно Пољске.

– Малишани ће моћи да уживају и у комаду “Успавана љепотица” који изводи Позориште “Драк” из Чешке Републике, те у представи “Сњежана и седам патуљака” коју изводи Луткарско позориште “Георги Митев” из Јамбола у Бугарској – истакли су из Дјечијег позоришта РС.

Нагласили су да ће свечано отварање фестивала бити уприличено у недјељу са почетком у 19 часова, након чега ће бити изведена и прва такмичарска представа “Гуливер”, у извођењу Малог позоришта “Душко Радовић” из Београда.

– Потом слиједе представе “На вуковом трагу” Позоришта младих из Новог Сада, “На трагу” Градског казалишта “Зорин дом” из Карловца, те “Пинокио” Лутковног гледалишта из Марибора. Публика ће имати прилику да погледа и представе “О њежности” Позоришта лутака из Мостара, те “Флекавац” Градског казалишта лутака из Ријеке, затим “Тобија” Позоришта младих из Сарајева и комад “Дивљи лабудови” Позоришта лутака из Ниша – саопштили су из Дјечијег позоришта РС.

Селектор овогодишњег фестивала Слободан Перишић истакао је да је, уз све околности и чињеницу да ће осам представа бити изведено уживо, а да ће четири бити пројектоване на малој сцени, у потпуности заокружена његова визија овогодишњег фестивала.

– Нарочито због нових луткарских рукописа из Шпаније и Чешке, који ће се први пут наћи на репертоару Међународног фестивала позоришта за дјецу у Бањалуци – казао је Перишић.

Ове године неће бити организованих школских посјета, све представе ће се играти за грађанство у термину од 18, односно 19 часова. Цијена улазнице је пет КМ.

Фестивал се одржава под покровитељством Министарства просвјете и културе у Влади РС и града Бањалука.

Жири

Из Дјечијег позоришта РС су нагласили да су све представе у такмичарском програму фестивала, те да ће их оцјењивати међународни жири који чине проф. др Бранка Рудман, драматург из Загреба, Владан Ђурковић, редитељ и директор Позоришта лутака “Пинокио” из Београда, те Александра Спасојевић, глумица Дјечијег позоришта РС.

– Они ће додијелити Гран при, односно награду за најбољу представу у цјелини, затим признање за најбољу режију, сценографију и музику, као и пет равноправних глумачких награда – навели су из Дјечијег позоришта РС.