Otvaranje izložbe Muzeja pozorišnih lutaka DPRS u Kini

otvaranje izlozbe muzeja pozorisnih lutaka DPRS u Kini

Izložba Muzeja pozorišnih lutaka Dječijeg pozorišta RS, koja je otvorena u Gradskoj biblioteci na jezeru Songšang, u gradu Dunguanu u Kini, izazvala je veliku pažnju tamošnje javnosti i privukla brojne posjetioce.

Muzej pozorišnih lutaka Dječijeg pozorišta RS gostuje do 19. novembra u Kini, a riječ je o jedinom muzeju ove vrste u jugoistočnoj Evropi, a u svojoj zbirci ima pet stotina igrajućih lutaka.

Direktor Dječijeg pozorišta RS, Predrag Bjelošević, kaže da je u maju u saradnji sa Ministarstvom prosvjete i kulture RS, pored drugih institucija kulture RS, i ovu pozorišnu kuću posjetila delegacija iz Narodne Republike Kine.

“Delegaciju sačinjenu od najistaknutijih kineskih kulturnih predstavnika oformilo je Ministarstvo kulture ove zemlje u okviru programa pod nazivom „Kina – zemlje centralne i istočne Evrope 16+1 kulturna sezona“, koji uključuje organizaciju niza kulturnih aktivnosti i predstava iz cijelog svijeta”, rekao je Bjelošević.

Poslije posjete, Dječijem pozorištu RS stigao je poziv iz provincije Guangdung, od kompanije za pozorišni menadžment „Slon“, koja obuhvata 11 teatara i koja je organizovala turneje za više od 500 predstava u Kini i privukla više od 400.000 gledalaca.

“Prvi nivo saradnje dogovoren sa predsjednicom kompanije „Slon“ Fu Juan podrazumijeva izložbu Muzeja pozorišnih lutaka Dječijeg pozorišta RS koja je postavljena u Gradskoj biblioteci na jezeru Songšang, u gradu Dunguanu. Biblioteka je podijeljena u nekoliko nivoa i nudi različite kulturne sadržaje, a posjetioci našu izložbu mogu da pogledaju svakoga dana do 19. novembra”, kazao je Bjelošević.

Kineska publika ima priliku da vidi 107 lutaka i 20 maski iz predstava koje su prethodnih pet decenija postavljene na scenu Dječijeg pozorišta RS.